Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2021

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για την εφαρμογή του μέτρου

Το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δημοσιοποιήθηκαν στις 7/6/21 από το υπουργείο Οικονομικών

Σε ισχύ θα τεθεί, όπως είναι προγραμματισμένο, από την 1η Ιουλίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία καθιστά υποχρεωτική τη δημιουργία ενός φακέλου για την κατοικία, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, μαζί με τα στοιχεία του κτιρίου (πχ. το ιστορικό αλλά και το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών, την ενεργειακή κλάση των κτιρίων, τις δηλώσεις ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, κλπ).

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι υποχρεωτική για να γίνει κάποια πράξη επί εμπράγματου δικαιώματος (γονική παροχή, δωρεά, αγορά, πώληση).

Ακίνητα: Πού θα βρείτε ευκαιρίες κάτω από 50.000 ευρώ

Δεδομένου, όμως, ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, που ανακοινώθηκαν, θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022, δίνοντας έτσι περιθώριο στους ιδιοκτήτες για μεταβιβάσεις, ειδικά για τις περιοχές, όπου επέρχονται αυξήσεις στις αξίες, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις για πιθανή παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Κτηματολόγιο: Παράθυρο για διαγραφή προστίμων

Ήδη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος πέφτουν βροχή τα αιτήματα για εξάμηνη παράταση.

Σχετικό αίτημα υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), ζητώντας «να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top