Κτηματολόγιο: Παράθυρο για διαγραφή προστίμων

Παγώνουν έως το τέλος του 2022

Γρήγορη πρόσβαση στο Κτηματολόγιο θα μπορούν να έχουν ηλεκτρονικά οι πολίτες μέσω εφαρμογής του gov.gr 

«Παράθυρο» για διαγραφή των προστίμων για το Κτηματολόγιο ανοίγει η απόφαση για «πάγωμά» τους.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο 18 μηνών, έως το τέλους του 2022, για να εξοφλήσουν τα πρόστιμα, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δόθηκε λόγω της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εντός της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Κτηματολόγιο: Γρήγορη πρόσβαση μέσω του gov.gr – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ωστόσο, στο νέο σχέδιο νόμου που προωθείται (σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου) εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν αυτά τα πρόστιμα, αλλά να μπουν άλλου είδους περιορισμοί.

Για παράδειγμα, να μην μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές παρατείνεται η ανάρτηση

Ηδη, η τροπολογία που κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ετσι, σύμφωνα με την τροπολογία, από εδώ και πέρα απαγορεύεται κάθε συναλλαγή καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

«Λιμνάζουν» στα συρτάρια 200.000 ενστάσεις

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, υπάρχουν 200.000 ενστάσεις που λιμνάζουν στα συρτάρια των Επιτροπών Ενστάσεων και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις έφτασαν τις 60.000. Από αυτές μία στις τέσσερις αφορά στον Δήμο Αθηναίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, ειδική δαπάνη για τις συνεδριάσεις, εξαίρεση των αμοιβών των Επιτροπών Ενστάσεων από τη νομοθεσία περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, συνεδρίαση των Επιτροπών μέσω τηλεδιάσκεψης κ.ά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top