«Τούμπα» Ζάεφ: Πρέπει να λεγόμαστε Βόρεια Μακεδονία και στο EURO 2020!    

«Άδειασμα» του ΥΠΕΞ Οσμάνι και της ποδοσφαιρικής τους ομοσπονδίας 

«Τούμπα» έκανε ο Ζόραν Ζάεφ σε δήλωση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στην ΕΡΤ για το ζήτημα της εμφάνισης,  αλλά και της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, με το ακρωνύμιο (MKD) στο EURO 2020, το οποίο παραπέμπει σε «Μακεδονία» και όχι σε Βόρεια Μακεδονία, παραβιάζοντας ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών.   

Euro 2020: Αυστηρό μήνυμα Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία

Το ζήτημα, σε συνδυασμό με τα αρχικά ΦΦΜ στα Σλαβικά («Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας»),  προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του Οσμάνι να «οχυρώνεται» πίσω από το άρθρο 1.3.ε. της Συμφωνίας των Πρεσπών που έδινε το δικαίωμα στη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τους κωδικούς ISO (MK και MKD)  που ίσχυαν πριν από την υπογραφή της, παρά το παράδοξο να αντιστοιχεί σε ονομασία που έχει αλλάξει.  

Για το ίδιο ζήτημα είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.  

Euro 2020: Η απάντηση της UEFA σε Αυγενάκη για τη Βόρεια Μακεδονία

Έτσι, μετά τα «μηνύματα» από την Αθήνα ότι θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στις διμερείς σχέσεις, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα: 

Βόρεια Μακεδονία: Πρόκληση κατά της Ελλάδας στο Euro 2020!            

«Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου εκπροσωπεί τη Βόρεια Μακεδονία στο Πρωτάθλημα. Ακόμα και αν η Ομοσπονδία δεν αποτελεί δημόσια οντότητα, η εθνική ομάδα είναι. Όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έτσι είναι και πρέπει να είναι σαφές σε όλα τα επίπεδα και στον καθένα ότι είναι η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξάρτητα από τα αρχικά της Ομοσπονδίας στη φανέλα. Έχουμε ήδη θέσει αυτό το θέμα στην Ομοσπονδία και θα επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA. Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο στόχος μας είναι να βρίσκουμε σταδιακά με τους γείτονές μας λύσεις που εφαρμόζουν την συμφωνία και μας ωθούν μπροστά, στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top