Κυβέρνηση για 8ωρο - εργασιακά: Αυτά ειναι τα 7 μεγάλα fake news του ΣΥΡΙΖΑ

Τι απαντά στην κριτική για τις αλλαγές με το εργασιακό νομοσχέδιο

Τι δήλωσε για το 8ωρο ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης στον Σκάι 100,3 FM

Για «τα 7 μεγαλύτερα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το 8ωρο και το εργασιακό νομοσχέδιο» κάνουν λόγο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, σε ανακοίνωση με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, αλλά και σχετικούς πίνακες    

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο - Είναι στη φαντασία της αντιπολίτευσης         

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απαντά στον ισχυρισμό «με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί το  8ωρο και καθιερώνει το 10ωρο εργασίας» ότι η αλήθεια είναι:

 

fake news 1 της ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ

 

Επίθεση για το 8ωρο στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα

«Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο! Και η όλη συζήτηση περί κατάργησής του είναι μια ανόητη συζήτηση. Αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από την ειδική διάταξη που θα υπάρχει στο  νομοσχέδιο και η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα! 

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αυτή είναι νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια (νόμος 1892 του 1990). Ενώ υπάρχει και αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο νόμος αυτός ίσχυε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το 8ωρο, ίσχυε και επί διακυβέρνησής του!

Τι ισχύει λοιπόν; Με τον νόμο του 1990 παρέχεται η δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) στους εργαζόμενους που απασχολούνται με 8ωρο, μέσω συμφωνίας με συλλογική σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων, να μπορούν σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να δουλεύουν 2 ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή πληρωμένες επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε αρκετές περιπτώσεις και έχει εφαρμοστεί και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o Παπαστράτος, η ΗΒΗ, κλπ. 

Αυτό που αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι ότι η διευθέτηση μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις που είτε δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (μετά από αίτημά του) για να  να «συμφιλιώσει» την επαγγελματική με την οικογενειακή του ζωή. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα. Ή να πάρουν 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο, αντί να πάρουν 4 εβδομάδες άδεια.

Και η δυνατότητα αυτή παρέχεται χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους ή να αυξάνεται ο μέσος όρος χρόνου εργασίας τους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα! Αν λοιπόν ένας εργαζόμενος θέλει να δουλεύει λίγο περισσότερο για ορισμένες μέρες, ώστε να εργάζεται συνολικά 4 μέρες την εβδομάδα και να κάθεται τις Παρασκευές, ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα του το απαγορεύσει και θα του πει να δουλεύει ακατέβατα 5 μέρες την εβδομάδα;».  

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με μολότοφ και χημικά

Δείτε όλες τις απαντήσεις με πίνακες για τις αλλαγές με το εργασιακό νομοσχέδιο και «τα  7 μεγαλύτερα fake news του ΣΥΡΙΖΑ:

 

ΝΔ fake news ΣΥΡΙΖΑ No2

ΝΔ fake news ΣΥΡΙΖΑ No 4

ΝΔ Fake news ΣΥΡΙΖΑ No 5

ΝΔ fake news ΣΥΡΙΖΑ no 6

ΝΔ fake news ΣΥΡΙΖΑ Νο 7

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top