Τηλεδιάσκεψη Ντερ Λάιεν με Σασσόλι – Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης  

Στόχος η ταχεία έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωβουλή

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ.Σασσόλι και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ως επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα επόμενα βήματα για την έγκριση του ΠΔΠ 2021-27 και του Tαμείου Aνάκαμψης της ΕΕ, πραγματοποίησε σήμερα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Καλωσορίζει η Ντερ Λάιεν την πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης

Ο στόχος της τηλεδιάσκεψης που συνεκάλεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, ήταν να προετοιμάσει τις διοργανικές διαπραγματεύσεις για την ταχεία έγκριση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το ΕΚ.

Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι η ταχεία επίτευξη μιας καλής συμφωνίας είναι η υψηλότερη προτεραιότητά τους για τις επόμενες εβδομάδες και συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Συμφώνησαν σε μια μέθοδο και ένα χρονοδιάγραμμαα για να διασφαλίσουν ότι το πακέτο θα έχει τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τα βρήκαν οι Ευρωπαίοι: Έκλεισε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να μπορέσει το Next Generation EU να αρχίσει να λειτουργεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να γνωμοδοτήσει σχετικά με την απόφαση περί ιδίων πόρων το συντομότερο δυνατό. Μετά την επίσημη έγκριση αυτής της απόφασης από το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να την επικυρώσουν σύμφωνα με τις συνταγματικές τους διαδικασίες. Οι διαπραγματεύσεις για τα τομεακά προγράμματα στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Για να εξασφαλιστεί ισχυρός συντονισμός και να διευκολυνθεί η ταχεία πρόοδος, η Πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να διοργανώνεται τακτική συνάντηση με αυτή τη μορφή από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top