Έρχεται αξιολόγηση και για τους δικαστές

Πλιώτας: Η επιθεώρηση οφείλει να είναι ουσιαστική και αυστηρή

Άρειος Πάγος

Έντονα απασχολεί την κυβέρνηση και την ηγεσία της Δικαιοσύνης το θέμα της αξιολόγησης των δικαστικών.

Ο τρόπος των προαγωγών των δικαστικών τα τελευταία χρόνια οδηγεί τους πάντες, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση ώς τον ανώτατο βαθμό.

«Κουτσοί, στραβοί όλοι στον Αγιο Παντελεήμονα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά προ ημερών, ανώτατος δικαστικός παράγοντας για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί και έχει πολλαπλασιάσει τα ήδη υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ρύθμιση για τη συνεπιμέλεια παιδιών διαζευγμένων γονέων από τον Τσιάρα  

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας επισημαίνει την ανάγκη άμεσων μέτρων, ώστε η αξιολόγηση των δικαστών να είναι ουσιαστική «και να μην προσμετρείται μόνον η θέση τους στην επετηρίδα για να προαχθούν». Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου τονίζει ότι «η επιθεώρηση οφείλει να είναι ουσιαστική, αυστηρή και σε βάθος, ώστε να αποτυπώνει την πραγματική ικανότητα των δικαστικών λειτουργών», και για τον λόγο αυτό προτείνει από τον βαθμό του εφέτη και πάνω η επιθεώρησή τους (η αξιολόγησή τους δηλαδή) να γίνεται από τριμελή επιτροπή και όχι μόνον από ένα πρόσωπο όπως γίνεται σήμερα.

Η αξιολόγηση των δικαστικών αποτελεί θέμα και στο πλαίσιο επικείμενων αλλαγών, που πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να αλλάξει πολλά στη Δικαιοσύνη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και βαθιές αλλαγές στο δικαστικό μας σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος συστήματος προαγωγών των δικαστικών και εισηγείται την ουσιαστική αξιολόγησή τους.

Ο κ. Πικραμμένος υποστηρίζει πως οι δικαστές για να προχωρούν και να προάγονται πρέπει να αξιολογούνται ουσιαστικά, η επετηρίδα να μην είναι το βασικό κριτήριο και επιπλέον να επιμορφώνονται σε ειδικούς τομείς του δικαίου στο πλαίσιο της λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Όσοι επιτυχώς περνούν τις εξετάσεις αυτές θα έχουν προτεραιότητα στις προαγωγές και επιπλέον, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα λαμβάνεται υπόψη ποιες και πόσες αποφάσεις του κάθε δικαστή ανατρέπονται για να αξιολογείται ουσιαστικά το έργο του.

Οι επικείμενες αλλαγές, που θα επεξεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με άλλα επείγοντα μέτρα, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας αλλά και την επιτάχυνση στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου η Ελλάδα υστερεί σε όλους τους σχετικούς δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top