Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία εργασίας και μισθών 

Τι λένε 38 βουλευτές για αύξηση της ανεργίας και απολύσεις λόγω κορωνοϊού

Βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέου συστηματικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Το τέταρτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης – Σε περισσότερους τα 800 ευρώ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που έλαβαν χώρα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και την 17.03.2020, επιβλήθηκε το κυβερνητικό μέτρο της απαγόρευσής τους, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ για αυτές που έλαβαν χώρα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είδαν εν μια νυκτί να μετατρέπονται σε οιονεί ανέργους - επιδοματούχους των 533,33 Ευρώ τον μήνα, ένα νέο υποκατώτατο «μισθό», αντί να επιδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους, όπως κάνουν κυβερνήσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι εργοδότες δύνανται να επιβάλουν στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που δεν απολύθηκαν, μείωση κατά το ήμισυ της εργασίας τους, με την αντίστοιχη κατά το ήμισυ μείωση των αποδοχών τους, για τους επόμενους 6 μήνες, με τη δυνατότητα το μέτρο αυτό να επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, αδιακρίτως του αν υφίσταται περιορισμός δραστηριοτήτων από την κρίση ή υπάρχει κερδοφορία.

150 εκατ. ευρώ σε αγρότες- κτηνοτρόφους για τις συνέπειες του κορωνοϊού

Τέλος, στα μέτρα στήριξης δεν περιέχεται μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς είναι οι πρώτοι που πλήττονται, είτε με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, είτε με την καταγγελία αυτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απολύσεις εργαζομένων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επειδή η Κυβέρνησή αποσπασματικά και επιλεκτικά, προσεγγίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ενώ υφίσταται πεδίο δόξης λαμπρό για οριζόντια μέτρα, χωρίς «αστεράκια» και εξαιρέσεις  που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:

1. Αν εξετάζει, την αναστολή πληρωμών των πάσης φύσεως οφειλών, δημοσιοοικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών, προστίμων και κάθε είδους ρυθμίσεων των Ελεύθερων Επαγγελματιών – ατομικών επιχειρήσεων – φυσικών προσώπων, το χρονικό επαναπροσδιορισμό τους σε τρείς μήνες μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης και την καταβολή των οφειλομένων μετά το πέρας της προτεινόμενης προθεσμίας σε 48 ή και περισσότερες μηνιαίες δόσεις. 

2. Αν εξετάζει και με ποιο τρόπο την Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ιδίως για τους συμπολίτες μας που δεν δικαιούται το επίδομα των 800 Ευρώ και στερούνται άλλων πόρων; 

3. Με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τους ανέργους που εξέρχονται από καταγγελθείσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου; 

4. Υπό τις παρούσες συνθήκες περιορισμού των μετακινήσεών μας, με ποιο τρόπο ελέγχει το ΣΕΠΕ την τήρηση των κανόνων εργασίας ανά την χώρα; 

5. Αν σχεδιάζει ένα νέο συστηματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19) ή θα συνεχίσει στην αποσπασματική νομοθέτηση μέτρων που αποδυναμώνουν τη θέση των εργαζομένων, καταφανώς αντίθετα προς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της εργασίας.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top