Ο διάλογος του Μητσοτάκη με τον Κουρτς για τον κορωνοϊό

Γιατί δεν πήρε μαζί του τη Μαρέβα ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης Κουρτς

Για τον  κορωνοϊό συζήτησαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στη Βιέννη ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. 

Κικίλιας: Κλείνουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και ΑΕΙ για δύο εβδομάδες!

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι είχε σχεδιάσει αρχικά να τον  συνοδεύσει στη Βιέννη η σύζυγός τους Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αλλά οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα σχέδια.

Μεταναστευτικό: Σφραγίζει τη στήριξή της στην Ελλάδα η Αυστρία

Ο διάλογος που είχαν συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο καγκελάριος της Αυστρίας, ήταν ο εξής:          

Μητσοτάκης:  Το σχέδιο ήταν  να φέρω και την σύζυγο μου και να  μείνω μια βραδιά αλλα πάει…

Κουρτς: Την επόμενη φορά  να το κάνεις

Μητσοτάκης:  Την επόμενη φορά , ναι…  Ή την επόμενη φορά να έρθεις εσύ στην Ελλάδα

Κουρτς:  Ναι

Μητσοτάκης ς Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ο ιός θα είναι νεκρός

Κουρτς:  Το ελπίζουμε

Μητσοτάκης: Το ελπίζουμε. Ελπίζουμε ότι θα νεκρωθεί…

 

Απόλυτη εμπιστοσύνη της Αυστρίας στους χειρισμούς της Ελλάδας στον Έβρο  
 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες των δύο ηγετών αλλά και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, επί του οποίου ο κ. Kurz εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου, και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, κ. Schallenberg, την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει έμπρακτα την Ελλάδα. Ήδη, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημαία της Αυστρίας κυματίζει στον Έβρο δίπλα στην ελληνική, στην κυπριακή - σύντομα και σε άλλες σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών. 

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 

Συζητήθηκε, ακόμη το ζήτημα του κορωνοϊού, το οποίο είναι ένα έκτακτο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα επικαιροποιούνται τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων, το Υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων, σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες. 

Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος στο εξής να αξιοποιηθεί για να προστατευθεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και διερευνήθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων αλλά και σε αυτόν της ενέργειας. 

Τονίστηκε η βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία σε θέματα Κλιματικής αλλαγής και πράσινης οικονομίας. Iδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων των δύο χωρών με διττό στόχο: πρώτον, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντλώντας εμπειρία από τις βέλτιστες πρακτικές του πολύ πετυχημένου Αυστριακού μοντέλου και, δεύτερον, την ενίσχυση και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) που γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη και επεκτείνεται σε όλο τον χρόνο.

Ταυτόχρονα με δεδομένους τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Αυστρία στον τομέα του πολιτισμού και της ομογένειας, αναδείχθηκε η διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική συνεργασία.   


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top