Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών για τα σύνορα

Απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση μεταναστών για πολιτική πίεση

ΕΕ στο Ζάγκρεπ

Υπουργοί Εξωτερικών συνέρχονται εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ενόψει της προώθησης από την Τουρκία εκατοντάδων μεταναστών στα χερσαία σύνορα της ΕΕ στον Έβρο.

Οι 27 υπουργοί αναμένεται να απορρίψουν έντονα «τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς» και να επαναλάβουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ή όποιο άλλο Κράτος - Μέλος επηρεαστεί από την πρακτική αυτή, σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που διοχετεύθηκε στις Βρυξέλλες.

Δένδιας: Ενορχηστρωμένη από την Τουρκία η πληθυσμιακή μετακίνηση

Αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το Star, οι 27 αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας και απορρίπτει έντονα τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι «τα Κράτη Μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο». Στο ίδιο κείμενο, η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου κατάσταση μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και όποια άλλα Κράτη Μέλη ενδέχεται να επηρεαστούν παρομοίως. Θα ανέφερεται επίσης η στενή συνεργασία με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για το θέμα των ροών.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι στην Ιντλίμπ, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο.

Το Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα αποκλιμάκωση της κρίσης και ξεκαθαρίζεται ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομη διέλευση από ξηρά ή θάλασσα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top