Λίνα Μενδώνη: «Ο Γιώργος Λάνθιμος θα έχει την πλήρη στήριξη της Πολιτείας»

Τα συγχαρητήρια της υπουργού Πολιτισμού για τη μεγάλη νίκη του σκηνοθέτη

Γιώργος Λάνθιμος

«Ευρωπαϊκή Ταινία» και «Ευρωπαϊκή Κωμωδία» της χρονιάς αναδείχθηκε το βράδυ του Σαββάτου το φιλμ «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, με τον Έλληνα σκηνοθέτη να κερδίζει τον τίτλο του «Ευρωπαίου Σκηνοθέτη» της χρονιάς, στα 32α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Παράλληλα, η πρωταγωνίστριά του Ολίβια Κόλμαν, η ανακηρύχθηκε και «Ευρωπαία Ηθοποιός» για το 2019, με την ταινία να αποσπά ακόμη τα βραβεία Μοντάζ με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Φωτογραφίας με τον Ρόμπι Ράιαν, Μακιγιάζ με την Νάντια Στέισι και Κοστουμιών, με την Σάντι Πάουελ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος αναδείχθηκε Ευρωπαίος σκηνοθέτης της χρονιάς

«Από την πρεμιέρα της στη Μόστρα της Βενετίας, μέχρι και τα Όσκαρ, η "Ευνοούμενη" πρωταγωνίστησε σε κάθε απονομή ενώσεων κριτικών, επαγγελματιών του κινηματογράφου, ακόμη και στην έδρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του πλανήτη, το Χόλιγουντ. Με τη διάκριση της ταινίας με οκτώ βραβεία, χθες το βράδυ στο Βερολίνο, στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενή» του επιστρέφουν στην Ευρώπη με παγκόσμια αναγνώριση», σημειώνει η κ. Μενδώνη.

«Το έργο του Λάνθιμου, ενός δημιουργού με απολύτως προσωπικό και διακριτό κινηματογραφικό ιδίωμα, που επιβλήθηκε με την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητά του, σε μια περίοδο που αναζητείται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην κινηματογραφική τέχνη, τιμά την πατρίδα του, την Ελλάδα», προσθέτει.

«Ο ίδιος μοιράζεται πλέον το ταλέντο του με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση της χώρας μας, η οποία οφείλει να στηρίξει τις επόμενες δουλειές του. Αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

«Συγχαίρω θερμά τον Γιώργο Λάνθιμο και τους συνεργάτες του και εύχομαι ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον», καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top