Νέος ποινικός κώδικας: Αλλαγές στο άρθρο περί βιασμού μετά τις αντιδράσεις

Υποχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου

Την τροποποίηση της διάταξης για τον βιασμό ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο 336 που νέου ποινικού κώδικα που έκανε τον βιασμό πλημμέλημα.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κύριος Καλογήρου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο του ποινικού κώδικα.

O νέος ποινικός κώδικας κάνει τον βιασμό… πλημμέλημα!

Ο Μιχάλης Καλογήρου επικαλούμενος και τη σύμφωνη γνώμη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι η τελική διάταξη είναι η εξής: «Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος επισείει κάθειρξη έως 10 έτη», που σημαίνει ότι ο βιασμός αποτελεί κακούργημα.

Τι ανέφερε η διάταξη που τροποποιήθηκε - Αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και ά μεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον ορισμό του βιασμού, όσο και τις ποινές που αναφέρονταν. 

Η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του και επισημαίνοντας ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top