Αναθεώρηση: Οριακά το άρθρο 3 για την Εκκλησία - Tι αλλάζει για τον Πρόεδρο

Θρίλερ με επανακαταμέτρηση στη Βουλή

Βουλή

Με οριακή πλειοψηφία (151 ψήφους) πέρασε τελικά η επίμαχος παράγραφος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για  αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, σχετικά με την Εκκλησία!  Με βάση επίσης τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίες αποσυνδέεται πλέον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.    

Για να συμπεριληφθεί ένα άρθρο στα αναθεωρητέα χρειάζονται  τουλάχιστον 151 ψήφοι  σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες της παρούσας Βουλής (με χρονική απόσταση το λιγότερο ενός μήνα), ώστε να μπορεί να αναθεωρηθεί με 180 ψήφους από την επόμενη (ή χρειάζονται 180 ψήφοι από την παρούσα Βουλή  για να μπορεί να αναθεωρηθεί από την επόμενη με 151 ψήφους).      

Με δεδομένο ότι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος είχαν υπερψηφίσει και βουλευτές της αντιπολίτευσης (όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ, ο Στ. Θεοδωράκης κ.α. ), συνάγεται το συμπέρασμα πάντως ότι υπήρξαν διαρροές στην ομάδα των «145 + 6»  βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και των έξι βουλευτών που με επιστολή τους συντάσσονται με τις νομοθετικές  επιλογές της κυβέρνησης), προκειμένου να  λάβει το συγκεκριμένο άρθρο οριακά την απαιτούμενη πλειοψηφία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση το άρθρο 3 έλαβε 150 ψήφους και λόγω του οριακού αποτελέσματος χρειάσθηκε να γίνει επανακαταμέτρηση, με την οποία οι ψήφοι ανήλθαν σε 151!  

Νωρίτερα είχε διαδοθεί ευρύτατα η πληροφορία ότι το άρθρο 3 δεν πέρασε με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Ζούλα στο facebook: «Τελικά το αυθόρμητο "ωχ Θεε μου" του κ. Τσίπρα έπιασε τόπο. Η Αριστερά του Κυρίου ψήφισε με το δεξί...». 

 

Στο «επίμαχο»  άρθρο 3, όπως  ισχύει σήμερα, αναφέρεται:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Με βάση το αποτέλεμα της σημερινής ψηφοφορίας αποσυνδέεται πλέον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βιωσιμότητα της εκάστοτε κυβέρνησης,  εφόσον επιβεβαιωθεί από τη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας  Βουλής η αναθεώρηση του άρθριου και ολοκληρωθεί φυσικά η Αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή.     


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top