Πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο για τον Ευάγγελο Αποστολάκη

«Εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας - Κύπρου»

O Ευάγγελος Αποστολάκης στην Κύπρο

Στην Κύπρο (29 και 30 Ιανουαρίου) πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη, εν συνεχεία έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ συμμετείχε και στις συνομιλίες στις οποίες έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.
 
Κατά τις διμερείς επαφές με τον ομόλογο του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι:

-    Η ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κύπρου αποτελεί μείζων εθνική προτεραιότητα.
-    Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Κύπρου για ενεργειακά αποθέματα, στην ΑΟΖ, διασφαλίζονται απόλυτα από το διεθνές δίκαιο.
-    Οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και στρατηγική ψυχραιμία στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
-    Είναι αναγκαία η διατήρηση και επαύξηση της δημιουργηθείσας δυναμικής στα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος.
 
Μετέπειτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στέφανο.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου κατέθεσε στεφάνι και απευθύνθηκε στο προσωπικό, τονίζοντας ότι:

-    Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές, αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας.

-    Η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-    Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενεργή στρατιωτική διπλωματία συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
 
«Οι συχνές συναντήσεις και επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο, έχουν βοηθήσει ήδη στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου. […] Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top