Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός

Θα ισχύσει από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου - Αυξάνονται και 24 επιδόματα

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (αύξηση 11%) ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η εισήγηση της υπουργού Εργασίας έγινε δεκτή και ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, καταργείται ο υποκατώτατος μισθούς για νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι και θα δουν σημαντική αύξηση στις απολαβές τους, αφού θα ανέβουν κατά 139 ευρώ. Θα δουν αύξηση δηλαδή περίπου 27%.

«Με αυτή μας την απόφαση κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δείχνουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Δείχνουμε ότι είμαστε η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αύξηση θα επηρεάσει προς τα πάνω και 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, παροχές μητρότητας, επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, επίδομα διαθεσιμότητας. 

Από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- περίπου 600.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι αμείβονται με τον βασικό μισθό, και άλλοι περίπου 280.000 εργαζόμενοι, λόγω της αύξησης των επιδομάτων.

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά αναφέρθηκε σε εξάντληση της τετραετίας.

«Στόχος μας είναι οι Έλληνες πολίτες τον Οκτώβριο του 2019 να συγκρίνουν Ελλάδα του σήμερα με ό,τι παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τα μνημόνια.

Στις αγορές μετά από εννέα χρόνια μνημονίων η Ελλάδα

«Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό», είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος, αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει.

Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορικό πολιτικό γεγονός», που σηματοδοτεί -κατά τον ίδιο- τρία πράγματα:

· Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. 

· Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια 

· Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top