Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Σταϊνμάιερ

Παυλόπουλος Σταϊνμάιερ

Μηνύματα προς την Τουρκία αλλά και τα Σκόπια έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις των δύο κρατών, ενώ εξήρε τη στάση του Βερολίνου στο προσφυγικό, αφήνοντας αιχμές για τη στάση άλλων εταίρων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, χωρίς επιστροφή σε εποχές σπατάλης, υπογραμμίζοντας πως τα αντιευρωπαϊκά μορφώματα εκμεταλλεύονται τις ανισότητες.

Τι είπε για Τουρκία και Σκόπια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως προς την ΑΟΖ, κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία την δεσμεύει αν και δεν έχει προσχωρήσει σε αυτήν.

Αναφορικά με τα Σκόπια, είπε πως η επίλυση του ζητήματος πρέπει να γίνει σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο.

«Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της», δήλωσε ο ΠτΔ.

Συλλυπητήρια για Μάτι από Σταϊνμάιερ

Ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε, αρχικώς, τα συλληπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών στο Μάτι.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον για την επίλυση του μεταναστευτικού, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Εξάλλου, συμφώνησε με τις διαπιστώσεις του Έλληνα ομολόγου του αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρατηρώντας πως απομένουν λίγοι μήνες πια για την εξάλειψη αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top