Η ελληνική πολιτική σκηνή αποχαιρετά τον Κόφι Ανάν

Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία του πνοή

Ο Κόφι Ανάν

Την λύπη του για τον θάνατο του Κόφι Ανάν εκφράζει η ελληνική πολιτική σκηνή με μηνύματα κομμάτων και προσωπικοτήτων.

Πέθανε ο Κόφι Ανάν

«Ο Kofi Annan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα.

Οραματιστής της ειρήνης & της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στο twitter.

 

 

Παυλόπουλος: Εργάστηκε για την διεθνή ειρήνη

«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ποτάμι: Επέδειξε αξιοπρέπεια και σοβαρότητα

Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη – μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, προσθέτοντας πως «η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο».

«Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λοβέρδος: Εργάστηκε για την διεθνή ασφάλεια και δικαιοσύνη

Από την μεριά του ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών. Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου»

Υπ. Εξωτερικών: Αφήνει πίσω του ανθρωπιστικό έργο

Το Υπ. Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν γραμματέα του ΟΗΕ που προσπάθησε για την ειρήνη και την διπλωματία: 

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στη Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά.

Ο Κόφι Ανάν θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top