Μητσοτάκης: Να προκηρύξει εκλογές στις 20 Αυγούστου ο Τσίπρας

«Η χώρα χρειάζεται πολιτικό restart» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ

Δριμεία κριτική  στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,  για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι,  ενώ παράλληλα ζητά από τον πρωθυπουργό,  σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της Athens Voice, στις 20 Αυγούστου να προκηρύξει εκλογές.     

«Σήμερα, εδώ που έχουμε φτάσει, η χώρα σέρνεται μέσα σε ένα νέφος τοξικότητας, καχυποψίας και κατάθλιψης. Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο, έξοδος από το πρόγραμμα, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, o oποίος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες,  αν και φοράει γραβάτα  έχει πιο casual look, με γενειάδα λίγων ημερών.     

Για το ζήτημα των εκλογών, επισημαίνει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: «Θέμα εκλογών έχω θέσει εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε καλύτερα. Πάνε χειρότερα. Και σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μία επανεκκίνηση. Restart, για να χρησιμοποιήσω και τη γλώσσα της νέας γενιάς. Ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές».

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Σχετικά με το ζήτημα των πυρκαγιών, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό: 

« Κατ’ αρχάς, δεν αντιλαμβάνομαι την αφηρημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πολιτικό προϊστάμενο της Κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό. Τι σημαίνει «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»; Όταν την ανέλαβε, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έπρεπε, κάτω από τη μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης να αντιληφθεί ότι έπρεπε να προβεί στην αντικατάσταση κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, που σίγουρα έχουν τις δικές τους ευθύνες γι’ αυτήν την τραγωδία». 

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ  

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει για το ίδιο ζήτημα:

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρωτοφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού… Είναι και ο κυνισμός και η άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες, οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών. Όταν -προσέξτε- ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η τροπολογία τότε, που φέρει και την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών, για την αναστολή των κατεδαφίσεων».

Για την κυβερνητική αντιμετώπιση, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει : «Εγώ περίμενα, στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι χθες αυτήν τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχεται ότι  αυθαίρετα υπήρχαν και στο παρελθόν, «αλλά τώρα χαθήκαν 91 άνθρωποι χωρίς κανείς να μπει στον κόπο, έστω και την τελευταία στιγμή, να δώσει μία εντολή εκκένωσης. Και για αυτό  υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη».  Τόνισε ακόμη  ότι «όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο».



ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ   

Όσον αφορά τη μεταγωγή Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει:  «Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζομαι με στοιχεία ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει καταδικασμένους τρομοκράτες, κατά συρροή δολοφόνους, ικανοποιώντας αργά, αλλά σταθερά όλα τους τα αιτήματα».

Συμπληρώνει για το ίδιο ζήτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:  «Ο κ. Κουφοντίνας έχει δολοφονήσει 11 ανθρώπους. Έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Δεν έχει ζητήσει ποτέ καμία συγγνώμη και παραμένει σήμερα ο ιδεολογικός καθοδηγητής της επόμενης γενιάς τρομοκρατών. Και αυτόν τον άνθρωπο η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, - για αυτό σε αυτόν τελικά καταλήγουν όλα - τον έστειλε στις αγροτικές φυλακές Βόλου για να κάνει έτσι πιο χαλαρή την παραμονή του». 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Αναφορικά με το τέλος του προγράμματος ο κ. Μητσοτάκης θέτει το ερώτημα αν «βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία;» και προσθέτει ότι  η απάντηση είναι αρνητική. «Γιατί δεν βγαίνει από τα μνημόνια; Διότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Διότι υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και υπάρχει και ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα. Και υπάρχουν επίσης δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της ελληνικής δημοκρατίας, της χώρας μας. Για ποια έξοδο, λοιπόν, από τα μνημόνια, συζητάμε;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΝΔ.  

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΤΙΣΜΟΥ

Υποστηρίζει ακόμη ότι  «κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει αυτή την κυβέρνηση» και ότι  «η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της με τον κύριο Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας δεν αξίζει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει την χώρα».  

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκαλύπτει  ότι προγραμματίζει «καλώς εχόντων των πραγμάτων, λίγες μέρες διακοπές γύρω από το δεκαπενταύγουστο στην Κρήτη» ενώ για το πώς θα είναι στο πατρικό σπίτι με την απουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναφέρει: 

 «Δεν είναι εύκολο. Η παρουσία του εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη, ειδικά στο πατρικό μας σπίτι. Είναι η παρακαταθήκη του πολύ σημαντική, αλλά για μένα ειδικά τα μηνύματά του σχετικά με την Κρήτη, το πώς αντιλαμβανόταν την ανάπτυξη της Κρήτης, την προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος. Ήτανε πολύ μπροστά από την εποχή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στα θέματα που αφορούσαν τον τόπο μας. Εύχομαι να δοθεί η δυνατότητα κάποια από αυτά τα μεγάλα σχέδια για το νησί μας να μπορέσω να τα υλοποιήσω».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top