Σφοδρή σύγκρουση Ντόρας - Κοτζιά για τη συμφωνία και τα… πτυχία τους

«Μην υπογράψετε, συμφωνία σαν κι αυτή θα είχαμε από το Βουκουρέστι» τόνισε η κ. Μπακογιάννη,

Σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον νυν υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και σε μία πρώην υπουργό Εξωτερικών, τη Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία με τα Σκόπια για την ονομασία, αλλά η οποία επεκτάθηκε και στα…  πτυχία τους, με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία ο κ. Κοτζιάς «χρέωσε» στην κ. Μπακογιάννη.       

«Θα μιλήσω όχι μόνο ως άνθρωπος που το έζησε από την πρώτη ώρα και ως ΥΠΕΞ του Καραμανλή που σχεδίασε τη στρατηγική του Βουκουρεστίου» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Μπακογιάννη, που σε μία αποστροφή της διατύπωσε αιχμές και για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.    «Έπρεπε από αρχές 90 να είχε βρεθεί λύση, τότε κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός, καιροσκοπισμός, που  με ένα δείγμα του τότε συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ, που όσον αφορά το Βουκουρέστι ανέφερε:      

«Έπρεπε να πολεμήσουμε τον αλυτρωτισμό. Βρήκαμε λυσσώδη αντίδραση από Γκρουέφσκι, με δημοσίευμα που έλεγε οι Έλληνες θέλουν να μας πάρουν ταυτότητα και γλώσσα, εμείς επιμείναμε, εκείνος ήξερε τι ήθελε» η οποία διατύπωσε τη μεγάλη της διαφωνία σήμερα για το  ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας, για την οποία ανέφερε:   

«Τη χαρίσατε έχοντας αποδεχτεί ακόμη και την ονομασία Ίλιντεν, σε συγκυρία πράγματι καλή». Η ίδια πρόσθεσε ότι δύο πράγματα διεκδικούσαν οι Σκοπιανοί, ταυτότητα και γλώσσα και ότι «η   κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είδε το τυρί, όχι τη φάκα».  

Η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Κοτζιά για τον οποίο ανέφερε ότι τον  παρακολουθεί «να περιφέρεται στα κανάλια απειλώντας με δημοσιοποίηση εγγράφων» κάνοντας λόγο για «λογική Στάζι» και διατυπώνοντας αιχμές για συνεργασία του με το καθεστώς Χόνεκερ στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Εγώ λοιπόν, τον παρακαλάω να τα καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, όλα όμως και μια που θα κάνει τον κόπο, ας καταθέσει και τα δικά του για να φτάσει σε αυτή την συμφωνία» ανέφερε σχετικά με τα έγγραφα.

Όσον αφορά τη συμφωνία τόνισε: «Πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία,  παρουσιάζετε τα εύκολα δύσκολα αν είχαμε κάνει εμείς αυτές τις εκπτώσεις θα είχαμε συμφωνία 10 χρόνια πριν  και τζάμπα χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες»   και συμπλήρωσε:  

«Βαθύτατα πιστεύω μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία, θα την κάνει η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ αφού έχει απαλλάξει χώρα από καρκίνωμα διχόνοιας και δημαγωγίας».

Στην κριτική της κ. Μπακογιάννη απάντησε αργότερα ο κ. Κοτζιάς για να ακολουθήσει ο παρακάτω έντονος διάλογος:     

ΚΟΤΖΙΑΣ: Αν κατάλαβα καλά χρησιμοποίησε ύβρεις περιοδικού συνδεμένο με την κ. Μπακογιάννη που έχει καταδικαστεί και τις ξαναχρησιμοποίησε. Να τις πάρει πίσω ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο κοινοβούλιο.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελάτε να τα βάλουμε κάτω να δούμε ποιος συνεργαζόταν,  να κάνουμε άρση ασυλίας.  

ΚΟΤΖΙΑΣ:  Με ξαναέβρισε, επανέλαβε ύβρη για να αποπροσανατολίσει, είναι γνωστό  που ίδια μέρα δημοσίευσαν τα ΝΕΑ στη σελ.  5, τη  συνέντευξη  Σταινμάιερ, που εξηγούσε πως μέναμε στον ίδιο δρόμο και συμφοιτούσαμε στον ίδιο δρόμο, ουδέποτε έκανα μία μέρα στην Ανατολική Γερμανία».

 Σε άλλο σημείο ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «όταν έγινα υπουργός αμφισβητούσε ότι έχω καν σπουδάσει και δε ντρέπεται», για να απαντήσει η Ντόρα Μπακογιάννη:

«Αυτό που σας αμφισβήτησα ειναι ότι  δεν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη  το φάγατε, κάντε μου μήνυση, δε θα κρυφτώ πίσω από την ασυλία. Να βάλουμε κάτω την ιστορία σας».

«Ίδρυσα ολόκληρο πρόγραμμα σπουδών στην Οξφόρδη και στο Αμβούργο…  Για το Χάρβαρντ δεν είπα ότι  είμαι καθηγητής,  είπα είμαι ερευνητής. Με τιμούν που με κάλεσαν… Να μας πει κάποτε η κ. Μπακογιάννη πως απέκτησε το πτυχίο της στις πολιτικές επιστήμες στο Μόναχο» ανταπάντησε εκ νέου ο κ. Κοτζιάς.   

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top