Ζάεφ για Σκοπιανό: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας

"Δεν έχω μιλήσει ακόμη με Τσίπρα"

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα στις ομάδες εργασίας της Ελλάδας και της πΓΔΜ για τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει μιλήσει ακόμα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως η Αθήνα - που δεν υποχωρεί στην ονομασία "έναντι όλων" (erga omnes) και τη συνταγματική αναθεώρηση- έκανε σαφές ότι "η συζήτηση έκλεισε την προηγούμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε".

To παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο για το Σκοπιανό

Το παρασκήνιο πίσω από το «ναυάγιο» στο Σκοπιανό αποκάλυψε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως ανέφερε η σχολιάστρια του Star, Kοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν συμφωνήσει σε ένα περίγραμμα,«δηλαδή σε ένα κείμενο με πολλά κενά , τα οποία έπρεπε να συμπληρωθούν».  Αλλά όπως πρόσθεσε, «όταν κάθισαν τα τεχνικά κλιμάκια να τα γεμίσουν,  διαφώνησαν  στα περισσότερα».

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε χαρακτηριστικά  σε ένα παράδειγμα που πληροφορήθηκε, για το τι συνέβη όταν έφτασαν στο ερώτημα «ποιο έθνος θα γραφτεί στη συμφωνία»:

«Εμείς είπαμε σλαβικό απο τον 7ο αιώνα.  Εκείνοι επέμειναν στο  “μακεδονικό”,  ότι ειναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου!  Δε  βρισκόταν άκρη, μας ζήτησαν να ξαναδούμε όλο το κείμενο απο την αρχή κι εκεί ήρθε η ρήξη.  Δε φτάσαμε καν στο να τηλεφωνήσει ο Ζάεφ,  ο οποίος στη χώρα του δε μπορεί να περάσει ούτε το όνομα ούτε το erga omnes».

Κατέληξε στο σχόλιό της η Κ. Μακρή:  

«Ειναι οριστικό το ναυάγιο;  Και οι δυο πρωθυπουργοί έχουν επενδύσει πολλά στη λύση και νομίζω πως θα το επιχειρήσουν ξανά. Επιπλέον τους πιέζουν πολύ και Γερμανοί και Αμερικανοί,  όμως πια θεωρείται δύσκολο να πετύχει».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top