Μαλλιά - κουβάρια στην κυβέρνηση για τον φόρο στους υπολογιστές

Ανάστατοι οι επαγγελματίες από το χαράτσι μέχρι 6% στα κινητά

«Μύλος» με το ψηφιακό χαράτσι έως 6% σε κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ. Οι καταναλωτές ειναι έξαλλοι, οι επαγγελματίες οργισμένοι, ενώ στην κυβέρνηση έχουν χάσει τα αβγά και τα καλάθια, με τον υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να λέει άλλα από τη συναρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που  επιμένει ότι θα εφαρμοστεί  και…  βλέπουμε.

 ΦΟΡΟΣ ΕΩΣ 6% ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤ

Για τα έξυπνα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τα τάμπλετ προβλέπεται επιβάρυνση 2%, στις φωτοτυπικές μηχανές ακόμα και στο ... χαρτί εκτύπωσης σκαρφαλώνει στο 4% ενώ για τις ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου εκτοξεύεται στο 6%. Το κράτος φιλοδοξεί να μαζέψει 65 εκ. ευρώ για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι καταναλωτές ειναι ανάστατοι αφού δεν υπάρχει πολίτης ανεξαρτήτως ηλικίας που να μην χρησιμοποιεί είτε κινητό είτε υπολογιστή για τη δουλειά η τη ψυχαγωγία του.

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Έξαλλοι ειναι και οι άνθρωποι της αγοράς που προειδοποιούν ότι οι συνέπειες εφαρμογής του μέτρου θα ειναι ολέθριες στην Ελλάδα της κρίσης .

 «Θα υπάρξουν γενικευμένες ανατιμήσεις  για να μαζευτούν τα 65 εκ. ευρώ που θέλει η κυβέρνηση» δηλώνει η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Γιώτα Παπαρίδου.

Πνευματικά δικαιώματα αποδίδει όλη η Ευρώπη. Καμιά χώρα όμως δεν κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών της. H Ελλάδα ειναι πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις, ενώ αντίθετα άλλες χώρες,  όπως η Βουλγαρία,  η Δανία,  η Εσθονία,  το Ηνωμένο Βασίλειο,  η Ιρλανδία,  η Μάλτα και η Κύπρος δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Η επιβολή  ενός ακόμα αχρείαστου φόρου εκτιμάται ότι και σε αυτή την περίπτωση θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  

Το χαράτσι και οι διαστάσεις που πήρε δεν έφεραν πανικό μόνο στην αγορά,  αλλά και στο εσωτερικο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Ψηφιακης Πολιτικης Νικος Παππας ο οποιος υπέγραψε την τροπολογία για το χαράτσι που ψηφίστηκε χθες το απόγευμα σήμερα το πρωί αναθεώρησε, γράφοντας σε ανάρτησή του στο twitter: «Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι επικοινωνιών με αποτέλεσμα αργά το απόγευμα να διαρρεύσει απο το υπουργείο του Νίκου Παππά ότι ο φόρος παγώνει για ένα τρίμηνο,  μόνο για τα κινητά, μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.   

Η Λυδία Κονιόρδου πάντως,  υπεύθυνη για τα πνευματικά δικαιώματα που υπερασπίστηκε με πάθος τον νόμο στη Βουλή δηλώνει ότι δε  γνωρίζει τίποτα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top