Siemens: Ένοχος και στο Εφετείο ο πρώην υπουργός για το ξέπλυμα μίζας

Eίπε ότι ζει με 1.100 ευρώ και δεν έχει χρήματα για εξαγορά της ποινής

Siemens

Ένοχος, όπως και πρωτοδίκως, κρίθηκε πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για "ξέπλυμα" μίζας 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens.

Κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε  τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τέσσερις δικαστές έκριναν ότι ως υπουργός Μεταφορών, για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, δωροδοκήθηκε με 450.000 μάρκα.  

Το ποσό "έφυγε"  σε δυο δόσεις από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του πρώην υπουργού. Ένας δικαστής ψήφισε υπέρ της αθώωσής.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, όπως πρωτόδικα, αλλά απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση και του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Το δικαστήριο επέβαλε και χρηματική ικανοποίηση ύψους 30.000 ευρώ υπέρ του δημοσίου.

Πρωτόδικα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών. Από το πρωτόδικο δικαστήριο έχει ήδη κερδίσει 2 ελαφρυντικά (πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

"Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά", τόνισε ο εκ των συνηγόρων του Γιάννης Ηρειώτης, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε. Ο πρώην υπουργός αρνείται ότι δωροδοκήθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

Αναμένεται πλέον η απόφαση των δικαστών για την ποινή του. Εάν τα 8 χρόνια της πρωτόδικης καταδίκης δεν μειωθούν, τότε ο πρώην υπουργός κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top