Ντιμιτρόφ σε Κοτζιά: Είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά καλός οικοδεσπότης

Νέα συνάντηση για Σκοπιανό το Σάββατο στο Σούνιο

Πρώτη δημοσίευση: 11-05-2018 15:25

Νέα συνάντηση με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς, το Σάββατο 12 Μαΐου στο Σούνιο.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της 2ης Συνόδου των ΥΠΕΞ των 4 κρατών - μελών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών - μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας) που θα γίνει στο Σούνιο.

Στο θέμα της ονομασίας, το μεγάλο αγκάθι είναι το erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις. 

Διαβάστε ακόμη: 

Η αποδοχή του erga omnes, το οποίο δε δέχεται – μέχρι στιγμής – η γειτονική χώρα, συνεπάγεται αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Ντιμιτρόφ σε Κοτζιά: Είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά καλός οικοδεσπότης

Νέο όραμα για την Ευρώπη ζήτησε, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου.

«Θέλουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη. Να υπερβαίνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ανάμεσα στο βορρά και το νότο. Μια ΕΕ που καταπολεμά την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, που στοχεύει στην καλυτέρευση της καθημερινής πολιτικής των πολιτών της, που δίνει προοπτική, θετικές προσδοκίες και οράματα, ιδιαίτερα στις νέες γενιές» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η παλαιά αιτιολόγηση ότι η ΕΕ θα φέρει ειρήνη στην ήπειρο, «δεν επαρκεί σήμερα» και πρόσθεσε πως πρέπει να αλλάξει πολλά η Ευρώπη για να μην καταλήξει «από πλούσια περιοχή, περιοχή παρακμής».

Από πλευρά του, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσουν κάτι στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει μία ενιαία φωνή, ενώ χαριτολογώντας είπε στον Νίκο Κοτζιά: «Είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά καλός οικοδεσπότης».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top