Telegraph: Η Ελλάδα δραπετεύει από μια οικονομική τραγωδία

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Telegraph: Η Ελλάδα δραπετεύει

«”Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, φέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος της αβύσσου!” Αυτά είναι λόγια που ο Αλέξης Τσίπρας φοβόταν ότι ποτέ δεν θα ακούσει» γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφερόμενη στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Άνχελ Γκουρία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

«Λιγότερο από τρία χρόνια πριν, ο Τσίπρας πραγματοποίησε ένα σκληρό, πεισματικό δημοψήφισμα για να απορρίψει τα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έβαζαν τα βόρεια κράτη. Κέρδισε το δημοψήφισμα : 61% των Ελλήνων ψήφισαν όχι, και η προκλητική λέξη έγινε μια συγκλονιστική κραυγή στους δρόμους της Αθήνας. Οκτώ χρόνια ύφεσης άφησαν την οικονομία μικρότερη από ό,τι πριν, από τα διπλά χτυπήματα της πιστωτικής κρίσης και την κρίση χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Τσίπρας προετοιμάζεται να βγει τελείως από τα προγράμματα διάσωσης, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας προφανώς μεταμορφώθηκαν. Οι οικονομολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί. «Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα φαίνεται να αρχίζουν να απομακρύνονται», λέει ο Σβέτα Σινγκ , επικεφαλής οικονομολόγος στην TS Lombard. «Αν και από μια πολύ χαμηλή βάση, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν» προσθέτει.

Η Telegraph δημοσιεύει μάλιστα τα εγκωμιαστικά σχόλια του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ, τη διοίκησή σας και ολόκληρη την Ελλάδα για την εντυπωσιακή προσπάθεια σταθεροποίησης και ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που είδαμε πρόσφατα στον ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Γκουρία . «Αυτό αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Ο Τσίπρας χαμογέλασε, αγκάλιασε τον Γκουρία και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας - και απαίτησε την ελάφρυνση του χρέους» σημειώνει η Telegraph.

H Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο

«Είναι δεδομένο ότι τα προγράμματα θα τερματιστούν τον Αύγουστο», λέει ο Έρικ Νίλσεν , επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit. «Ο Τσίπρας θέλει να είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τη χώρα από αυτά τα προγράμματα διάσωσης». λέει.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα , «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων το φετινό καλοκαίρι. Φυσικά ουδείς περιμένει να διαγραφούν τα δάνεια. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των ομολόγων, την παροχή περισσότερων περιόδων χάριτος στις αποπληρωμές και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, μεταξύ άλλων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top