Κοτζιάς: Αν συμφωνήσουμε για το erga omnes με τα Σκόπια θα κάνω… party!

Τι δήλωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για τις συνομιλίες τους στη Θεσσαλονίκη - Nέα ενημέρωση: 22:09

Νέες συναντήσεις είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της τετραμερούς υπουργικής συνόδου βαλκανικών κρατών,   Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα  Ντιμιτρόφ  συναντήθηκαν  συγκεκριμένα χθες το βράδυ πριν το δείπνο, αλλά  και σήμερα.

Ο Κοτζιάς  δήλωσε σχετικά με τις συνομιλίες  με τα Σκόπια ότι έχουν απομείνει ένα -δυο θέματα που απομένουν να συμφωνηθούν και ότι εξετάσθηκαν εναλλακτικές  εκδοχές για να δοθούν λύσεις (για το Σύνταγμα και το όνομα).

«Όταν θα ειναι ώριμο το έδαφος θα γίνουν συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο» διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει θέληση φαίνονται να έχουν ξεπεράσει τα θέματα που είχαν».   

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια για το αν κατέληξαν στο erga omnes, o Έλληνας υπουργός  Εξωτερικών απάντησε «αν είχε γίνει αυτό θα  έκανα…  party  τώρα.  Αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε party»!

Για  το αν υπάρχει χρόνος , ο κ. Κοτζιάς ενθυμούμενος τον…  Χαρίλαο Φλωράκη, τόνισε: «Η ιστορία προκάνει. Εμείς οφείλουμε να προκάνουμε».

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και το περιστατικό με την κανονιοφορο

Σε ερώτηση για την επιθετικότητα της  Τουρκίας και το περιστατικό με τον παρ’ ολίγον εμβολισμό κανονιοφόρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού σχολίασε ότι η  ερώτηση προϋποθέτει ότι ήταν ηθελημένο και όχι ατύχημα και ότι τον ξύπνησαν στις 4 παρά δέκα το πρωί για αυτό, πρόσθεσε:  

«Η Τουρκία ειναι μια χώρα με έντονες αντιφάσεις. Εμφανίζει πλευρές ανασφάλειας και υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Δημιουργεί εκνευρισμό για υλικοτεχνικά συμφέροντα . Βλέπει τις εξελίξεις στα ενεργειακά να μην πηγαίνουν όπως τα περίμενε.  Η Ελλάδα πάντως αφού το πλοίο επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα , ζήτησε να ληφθέν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα απο το εμπορικό ναυτικό δίκαιο».  

Ντιμιτρόφ: Ο Κοτζιάς είναι θαυμάσιος οικοδεσπότης αλλά σκληρός διαπραγματευτής

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM δήλωσε ότι «ο φίλος του»  Νίκος Κοτζιάς είναι θαυμάσιος οικοδεσπότης αλλά σκληρός διαπραγματευτής.

«Συζητήσαμε σοβαρά και χθες και σήμερα διάφορες εναλλακτικές εκδοχές των θεμάτων που απέμειναν. Βέβαια πρέπει να γίνουν με την αποδοχή του λαού για να υπάρχει μόνιμη λύση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. Σχετικά με το αν υπάρχει χρόνος, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε:            

«Υπάρχει θέληση και με δημιουργικότητα  κάποια κίνηση μπορεί να γίνει».   

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top