Κοινή στάση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση στις τουρκικές προκλήσεις

Ηχηρό μήνυμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την οργή της Αθήνας προκαλούν οι απανωτές προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων της Άγκυρας, με αφορμή τη χορήγηση πολιτικού άσυλου στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που είχαν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απέστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις απειλές εναντίον της χώρας μας για την παροχή ασύλου στον Τούρκο λοχαγό Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί.

«Δεν υπερτιμάμε τις δυνάμεις μας. Ποτέ όμως δεν θα τις υποτιμήσουμε γιατί ο ρόλος μας είναι ιστορικός. Ιστορικός και για τους γείτονές μας. Ακόμα και όταν παρεκτρέπονται εμείς πρέπει να τους βάζουμε στο σωστό δρόμο και να τους δείχνουμε το σωστό δρόμο», είπε στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λάδι στη φωτιά έριξε η νέα προκλητική ανάρτηση στο Twitter, του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου:

«Η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε», έγραψε.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την οργή της Αθήνας, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν δεικτικά:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί».

Στο ίδιο κλίμα και ο αρμόδιος συντονιστής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες-άμεσες ή έμμεσες-απειλές κατά της χώρας μας, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται», δήλωσε.

Τη Δευτέρα πάντως για πρώτη φoρά μετά την επίσκεψη Moυζάλα στην Άγκυρα, είχαμε και πάλι τριψήφιo αριθμό πρoσφύγων που άγγιξαν τους 173.

Το ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες, αλλά και έντεκα πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Ανεξάρτητης Επιτροπής, -τα μέλη της οποίας έχει ορίσει ο Γιάννης Μουζάλας- που χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τούρκο λοχαγό.

 «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του STAR, δήλωσε ότι και οι οχτώ, ακόμη κι αν δεν λάβουν πολιτικό άσυλο, δεν θα εκδοθούν στη Τουρκία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top