Πάλι το χέρι στην τσέπη! Με χρεώσεις οι συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών

Νέα απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων-Πρώτη ανάρτηση: 13-07-2017 08:12

Είστε από αυτούς που επιμένετε να πληρώνεται τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους στα γκισέ των τραπεζών και όχι ηλεκτρονικά; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε αφού με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, την οποία υπέγραψε την Πέμπτη, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν στο εξής από την τσέπη τους τα τραπεζικά έξοδα αν θέλουν να πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων μόνο μέσω διαδικτύου ή των ATM και των τραπεζικών καρτών.

Μάλιστα ειδική εξαίρεση θα ισχύσει για τους ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και μόνο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση θα έχει εφαρμογή εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, «η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών». 

Αναλυτικά, οι πληρωμές φόρων που θα γίνονται χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ είναι:

  • Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking
  • Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ
  • Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)
  • Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών. Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

 
Αντίθετα θα χρεώνονται:

  • Oι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές).
  • Oι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι να σταματήσουν οι ουρές στις τράπεζες για τις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας ή του ΦΠΑ, αλλά και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε οι πολίτες να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν και περίπου 10 – 11 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις προμήθειες των τραπεζών, με τις οποίες έως τώρα επιβαρυνόταν αποκλειστικά το δημόσιο, καθώς οι τράπεζες κοστολογούν ακριβότερα τις εκατομμύρια συναλλαγές φορολογουμένων που γίνονται στα γκισέ με μετρητά γιατί απασχολούν υπαλλήλου και γίνονται με μετρητά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε συναλλαγή το Δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά κατά μέσω όρο και μόνο για το 2016 η ΑΑΔΕ είχε χρεωθεί τουλάχιστον με 18,7 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο.

Η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι με το νέο σύστημα το κόστος θα μειωθεί στα 7 – 8 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα πρέπει πλέον να τα πληρώνουν μόνοι τους οι φορολογούμενοι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top