Ακόμα και το γάλα έχουν κόψει πολλά νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης

Αλλά το εισαγόμενο γάλα είναι πιο φθηνό από το ελληνικό!

Ακόμα και το γάλα έχουν κόψει πολλά νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης. Παρά τη μείωση της κατανάλωσης όμως οι εισαγωγές γάλακτος έχουν αυξηθεί καθώς το εισαγόμενο είναι πιο φθηνό από το ελληνικό γάλα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι 277. 000 τόνους γάλακτος εισήγαγε η Ελλάδα το 2016. Οι παραγωγοί ανά την Ελλάδα σφάζουν όλο και περισσότερα ζωντανά, καθώς δεν έχουν πού να διοχετεύσουν το γάλα τους.

Ενδεικτικό είναι ότι η ετήσια παραγωγή γάλακτος έχει περιοριστεί στους 550.000 τόνους, όταν λίγα χρόνια πίσω είχε αγγίξει τους 720.000 τόνους, ενώ στο μισό έχει μειωθεί και ο αριθμός των αγελαδοτρόφων.

Το ελληνικό γάλα είναι ακριβό και όχι μόνο για την τιμή στο ράφι. Η απόκλιση μεταξύ της τιμής παραγωγού στο εγχώριο πρόβειο γάλα και της τιμής στο εισαγόμενο ξεπερνά μεσοσταθμικά το 20%.

Ένα κιλό εισαγόμενο πρόβειο γάλα παραδοτέο στην πόρτα της γαλακτοβιομηχανίας στοιχίζει μάξιμουμ 0,70 ευρώ. Την ίδια ώρα, ένα κιλό εγχώριο πρόβειο γάλα αγοραζόταν από τη γαλακτοβιομηχανία τον Απρίλιο μεσοσταθμικά στο 1 ευρώ.

Αυτό έχει τις επιπτώσεις του και στις πωλήσεις, καθώς, όπως λένε «στην εποχή που ζούμε το πιο φθηνό κοιτάμε. Δεν κοιτάμε από πού προέρχεται»...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει την έγκριση από τον περασμένο Οκτώβρη προκειμένου να ψηφιστεί η σχετική διάταξη που θα υποχρεώνει όσους χρησιμοποιούν εισαγόμενα προϊόντα να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης, η κυβέρνηση όμως δεν την έχει φέρει ακόμα στη Βουλή. 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κεφαλά, πρόεδρο Συλλόγου Αγελαδοτρόφων, επειδή δεν υπάρχει νομοθετική κάλυψη έχει αυξηθεί το τελευταίο καιρό η παραπλάνηση του κοινού, διάφορες ετικέτες κυκλοφορούν χωρίς σαφή πληροφόρηση οι οποίες έχουν εισαγόμενα προϊόντα και ο καταναλωτής νομίζει ότι αγοράζει ελληνικά.

Αγελαδοτρόφοι επιλέγουν να ταΐζουν λιγότερο τα ζώα για να μην κατεβάζουν γάλα που θα τους μείνει αδιάθετο. Για να μειώσουν το κόστος επιλέγουν να μην ταΐσουν τα ζώα με την ακριβή σόγια, αλλά με σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και ηλιόπιτα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top