ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Κανένα “OXI” από τον Σόιμπλε για το ΧΡΕΟΣ - Συνεχίζονται κανονικά οι συζητήσεις

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Κανένα “όχι” τον Σόιμπλε, καμία άρνηση από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ή καμία αποχώρηση από την εν εξελίξει συζήτηση για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δεν έχει γίνει αντιληπτή στις Βρυξέλλες, όπου κοινοτικοί αξιωματούχοι συνεχίζονται και εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup της Δευτέρας. 

Παρά το γεγονός ότι η Bild βάζει εκπρόσωπο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών να λέει ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί μια σειρά από μέτρα τώρα, ο αρμόδιος εντεταλμένος εκπρόσωπος του ίδιου Υπουργείου, τα συζήτησε στο Euro Working Group της 15ης Μαΐου και θα τα ξανασυζητήσει στη συνάντηση του EWG πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. 

Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει στάση στις θεσμικές συζητήσεις και δεν έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία της 25ής Μαΐου 2016, η οποία έχει υπογραφεί και από το ΔΝΤ και αποτελεί το μόνο συμφωνημένο πλαίσιο για την ελληνική αναδιάρθρωση. 

Αντιθέτως το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευδε την Βild, η οποία προσπαθούσε να περάσει την εικόνα στην Γερμανία ότι οΒ.Σόιμπλε θα αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος τώρα. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει νωρίτερα και με την Handelsblat, η οποία έχει δημοσιοποιήσει το ίδιο κείμενο με μέτρα αναδιάρθρωσης πριν μερικές εβδομάδες. 

Κανένας δεν ζητά αναδιάρθρωση τώρα, ούτε το ΔΝΤ

Το κείμενο υπάρχει, το έχουν δει δεκάδες συντάκτες στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, η ίδια η απόφαση της 25ής Μαϊου περιγράφει επακριβώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα: χρήση υπολοιπόμενων ποσών για αποπληρωμή ΔΝΤ και εξαγορά διμερών δανείων, χρήση των κερδών από SMPs και ANFAS για πληρωμή του κόστους επέκτασης της ωρίμανσης, κατάργηση αυξήσεων επιτοκίων (step up) και τίποτε άλλο. 

Η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το 2018, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν χρειάζεται. Το αν χρειάζεται και το πόσο χρειάζονται θα αποφασιστεί τότε  - κάτι που παραδέχθηκε και η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν με δημόσιες δηλώσεις του στις Βρυξέλλες. Στις 12 Απριλίου η Λαγκάρντ είχε ξεκαθαρίσει ότι το μόνο που συζητάμε σήμερα είναι η τεχνική τεκμηρίωση και πως το μέγεθος (scope) της αναδιάρθρωσης θα κριθεί το 2018.  Συνεπώς το υποτιθέμενο “όχι” του Σόιμπλε, δεν επηρεάζει σε τίποτα τις εν εξελίξει πυρετώδεις διαδικασίες για την επιτυχία του Εurogroup της Δευτέρας. 

Αντιθέτως αντικείμενο δεν είναι το είδος των μέτρων (αυτό έκλεισε στις 25/05/2016), αλλά οι δημοσιονομικές παραδοχές που τα συνοδεύουν. Αν δεν υπάρξει κατάληξη σε αυτό το κομμάτι την Δευτέρα, θα υπάρξει λίγες μέρες αργότερα και όπως την Πέμπτη είχε δηλώσει κοινοτικός αξιωματούχος, αρμόδιος να ενημερώσει τον Τύπο: εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα και ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικών διακοπών, σε αργίες, Κυριακές, βράδια κ.α”, εξου και η δυνατότητα νέας συνεδρίασης των υπουργών για να ληφθεί η απόφαση.


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top