Ο Κοτζιάς «μαλώνει» τον Νικολόπουλο για την ερώτηση σχετικά με Ίμβρο - Τένεδο

Για την αποκατάσταση των όσων συμφωνήθηκαν σχετικά με την συνθήκη της Λωζάννης

Ο Κοτζιάς «μαλώνει» τον Νικολόπουλο για την ερώτηση σχετικά με Ίμβρο - Τένεδο

Σε επικριτικό ύφος  απάντησε με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, σχετικά με την κριτική που του άσκησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, για την αποκατάσταση των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά το καθεστώς της Ίμβρου και της Τενέδου,  σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης.

«Η ερώτηση που υποβάλετε παραγνωρίζει την ενεργή, πολυδιάστατη και εποικοδομητική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση» απάντησε  ο κ. Κοτζιάς. Όπως  επισήμανε,   η εκ νέου αναφορά του κ. Νικολόπουλου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «παραβλέπει το γεγονός ότι για να επιληφθεί το δικαστήριο της εκδίκασης μίας συγκεκριμένης νομικής διαφοράς, θα πρέπει και η Τουρκία, όπως ήδη έχει πράξει η χώρα μας, να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου με έναν από τους τρόπους οι οποίοι προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί ως σήμερα».

Για το καθεστώς της Ίμβρου και της Τενέδου, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει  ότι «η Τουρκία σαφώς και οφείλει, βάσει των διεθνών δεσμεύσεων της, να πράξει πολλά ακόμη, σε όλους τους τομείς». 

Για το ίδιο θέμα προσθέτει όμως ο  κ. Κοτζιάς:  «Ας υπογραμμιστεί πάντως, ότι κατά τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κάνει αναφορικά με τη μειονότητα των δύο νησιών ορισμένα βήματα προόδου στον τομέα της εκπαίδευσης, αίροντας μονομερείς και κακοπροαίρετες πρακτικές του παρελθόντος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top