Στουρνάρας: To Grexit θα είναι η απόλυτη καταστροφή - Θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα!

«Είμαστε στο τελευταίο μίλι και δεν δικαιολογείται αποτυχία» τόνισε για την αξιολόγηση

Να κλείσει η αξιολόγηση ζήτησε επιτακτικά και στην δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όπως και στην πρωτολογία του, παρουσιάζοντας την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική το 2016, ενώ προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, τις οποίες χαρακτήρισε «καταστροφικές».

«Η  κατάσταση για τους κυβερνώντες είναι πιο εύκολη τώρα. Είμαστε στο τελευταίο μίλι και  για αυτό δεν δικαιολογείται αποτυχία. Το κόστος του να κλείσουμε  θα είναι πολύ μικρό, ενώ  το κόστος του  να μην  κλείσουμε,  θα είναι τεράστιο» τόνισε.     

Για το ΔΝΤ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το  πρόβλημα είναι πως επιδιώκει να δώσει λύση με λάθος τρόπο, δίνοντας μια απαισιόδοξη εικόνα του ελληνικού προβλήματος. «Ενώ συμφωνώ  με τους μακροπρόθεσμους στόχους, διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται» σημείωσε.  

Αναφορικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε, με τις οποίες επανέφερε  το ζήτημα του Grexit, o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε:  «Φυσικά διαφωνώ με τον Σόιμπλε, αν εχει μιλήσει για  Grexit. Αλλά δεν το έχω ακούσει με τα αυτιά μου», ενώ συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο  ενδεχόμενο  δεν είναι αξιόπιστη απειλή.

Για τα ενδεχόμενα φορολογικά μέτρα ανέφερε ότι «το μείγμα πολίτικης γίνεται υφεσιακό όταν υπάρχει υπερφορολόγηση», συμπληρώνοντας  ότι «μείωση αφορολόγητου μπορεί να γίνει,  υπάρχουν περιθώρια αλλά με εξαιρέσεις,  όπως ο αριθμός τέκνων».  

Για τις κοινωνικές δαπάνες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ότι δαπανώνται πολλά εις βάρος των νέων . «Είτε η μείωση δαπανών είτε η αύξηση φόρων μειώνει το εισόδημα,  με τη διαφορά ότι η αύξηση φόρων παραλύει το παραγωγικό κομμάτι» υπογράμμισε. Όπως  διευκρίνισε η θέση της ΤτΕ  είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο μείωσης δαπανών και φόρων ταυτόχρονα.

Σχετικά με  το κλίμα στην Οικονομίας ο Διοικητής της ΤτΕ   υποστήριξε ότι «ήταν πολυ καλό μέχρι το 16, αλλά από τα Χριστούγεννα και μετά όμως υπάρχουν κάποια σύννεφα»,  Όπως υπογράμμισε επίσης για το κλείσιμο της συμφωνίας,  «δε νοείται ανάπτυξη αν δεν κλείσει η αξιολόγηση»

Για το πλεόνασμα 3,5 %

Για το πλεόνασμα 3,5 % δήλωσε ότι «με τα μέτρα που έχετε ψηφίσει εδώ στη Βουλή  το 3,5 % το πιάνουμε. Με αντίστροφο κόφτη δηλαδή, ότι τα μέτρα αυτά θα αρθούν αμέσως μόλις φτάσουμε κοντά στην επίτευξη του στόχου. Αλλά δεν μπορούμε να το πιάνουμε για κάθε χρόνο», ενώ ανέφερε ότι μπορεί να  πάει στο 2% με ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.

Σχετικά με τα capital control τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να  γίνουν αυστηρότερα εκτός αν υπάρξει πρόβλημα.  

Απόλυτη καταστροφή το Grexit - Θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα 

Για το Grexit ο κ. Σουρνάρας δήλωσε ότι «κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής» και προειδοποίησε: «Θα είναι η απόλυτη καταστροφή, δεν θα μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό. Ταξιδέψτε στην Βόρεια Κορέα για να δείτε. Θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα». Όπως μάλιστα ανέφερε «είναι τουλάχιστον ανόητο» να συζητείται επιστροφή στην δραχμή.  

Όσον αφορά  την διαπραγμάτευση μεταξύ πρωθυπουργών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε ότι «δεν είναι κακό να μιλούν μεταξύ τους, όχι όμως για τεχνικά ζητήματα, αυτά είναι για υπουργούς Οικονομικών».

Τέλος ζήτησε «να  ανταλλάξουμε λιτότητα με περισσότερες μεταρρυθμίσεις  και ιδιωτικοποιήσεις». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top