Τσακαλώτος: Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη τίποτε-Καλούμε την αντιπολίτευση να μας βοηθήσει!

Δένδιας: Η κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως απέναντι στους δανειστές

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη τίποτε-Καλούμε την αντιπολίτευση να μας βοηθήσει!

​«Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα, μέχρι να έχουμε όλο το πακέτο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τη Βουλή για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Όπως διευκρίνισε, υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό και είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε σημαίνει αλλαγή κλίματος τώρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την κριτική που δέχεται για ελάφρυνση του χρέους που θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα τα 2060. «Οι επενδυτές θα έρθουν τώρα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.


Παρότι ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, πρόσθεσε πάντως ότι «η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει» και διευκρίνισε πως έχει σχεδόν κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2017 με τη διαφορά να κυμαίνεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Για το 2018 το δημοσιονομικό κενό είναι λίγο μεγαλύτερο, «αλλά εκτιμώ πως δεν θα χαλάσει εκεί η συμφωνία» συμπλήρωσε.


Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ότι υπάρχει μια διαφωνία για το πόσα χρόνια θα πρέπει να είναι 3,5 %. «Μια συμβιβαστική λύση είναι το 2,5 % και το 1% να είναι στην ανταγωνιστικότητα και τη βοήθεια των μικρομεσαιών επιχειρήσεων».


«Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βρεθεί λύση» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τα πρωτογενή πλεονάσματα που συνοδεύονται με επιπλέον μέτρα». «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε νέα μέτρα και θέλω τη δική σας υποστήριξη ότι αυτή είναι η θέση όλης της Βουλής, θα ήταν βοηθητικό για μένα και την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ενημερώνοντας για τη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε στην «συμβιβαστική» πρόταση της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη θέση της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά.

Δένδιας: Και δεσμευθήκατε για υψηλά πλεονάσματα και αποτύχατε να κλείσετε την αξιολόγηση

dendias vima voulis kali.jpg


Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι αν η ελάφρυνση του χρέους «είναι ο μαγνήτης των επενδύσεων στη χώρα, τότε έχουμε πρόβλημα» . O κ. Δένδιας ρώτησε ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2018 και επισήμανε ότι από την απόφαση του Eurogroup προκύπτει απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια. «Υποχωρείτε ατάκτως διότι και το 2,5% + 1% που μας είπατε δεν είναι καθόλου λιγότερο» σημείωσε.

«Συνομολογείτε με τον κ. Σόιμπλε τα επιπρόσθετα βάρη και την υπερφορολόγηση… Όχι μόνον δεσμευθήκατε για υψηλά πλεονάσματα, αλλά και αποτύχατε να κλείσετε την αξιολόγηση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Όσον αφορά την έκκληση για βοήθεια προς την αντιπολίτευση, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Κάνετε δύο πονηρά πράγματα: Το ένα είναι οι πιρουέτες σας προς την Αριστερά. Το δεύτερο πονηρό που κάνετε είναι να έρχεστε με μειλίχιο τρόπο και να ζητάτε τις συμβουλές της αντιπολίτευσης».
Πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ:
«Αν θέλατε πράγματι τη συμβουλή της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να μας καλούσατε σε ενημέρωση με κλειστή την πόρτα και θα είχατε απάντηση για το τι θα λέγαμε ή θα κάναμε. Από την αρχή θα έπρεπε να το είχατε κάνει αυτό, αλλά ήταν τότε άλλη η τακτική του κ. Βαρουφάκη».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top