Παπακωνσταντίνου: To Eurogroup δεν αποφασίζει τίποτα χωρίς οδηγίες από το Βερολίνο!

«Το πρόβλημα του χρέους είναι τεράστιο και παραμένει» αναφέρει σε συνέντεξή του στη L’Echo

​Διεξοδικά στην ελληνική οικονομική κρίση αναφέρεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Echo (Vincent Georis), η οποία δημοσιεύεται με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει πάρει όλα τα διδάγματα από την κρίση».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει ως «σοκ» τη διαπίστωση ότι τα στοιχεία του ελλείμματος δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και τονίζει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζαμε ότι το δημόσιο έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο ανέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν γνωστό ότι αντί να βρίσκεται κοντά στο 10% του ΑΕΠ, ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο από 15%. Οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν τους σωστούς αριθμούς αλλά εκείνοι που αποστέλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat ήταν κατασκευασμένοι. Όταν είπα τους πραγματικούς αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γιούνκερ δήλωσε: “Το παιχνίδι τελείωσε”».

Ο ίδιος κατηγορεί επίσης ευθέως την Επιτροπή Μπαρόζο ότι κάλυπτε την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή ως προς τα στοιχεία του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι -κατά τη γνώμη του- «ο Καραμανλής δεν ήθελε να κερδίσει τις εκλογές αλλά να ξεφύγει από τα προβλήματα της οικονομίας».

Η ελληνική κρίση κατά τον πρώην υπουργό, ήταν επίσης αποτέλεσμα των εγγενών αδυναμιών της ευρωζώνης, καθώς και της αδυναμίας του Eurogroup να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις. Επ’ αυτού, σχολιάζει ότι το Eurogroup «εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί αν το Βερολίνο δε δώσει οδηγίες».

Κατά τα λοιπά, ο πρώην Υπουργός αναφέρεται σε λεπτομέρειες από το βιβλίο του με τίτλο Game Over, ειδικότερα ως προς το σκέλος της εμ��λοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη δίωξη που του ασκήθηκε για φοροδιαφυγή/συμμετοχή στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο ίδιος καταλήγει σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Είναι αλήθεια ότι οι ανισορροπίες με την οποία ξεκινήσαμε έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών έχει μειωθεί, αλλά μάλλον λόγω της μείωσης των εισαγωγών λόγω της ύφεσης. Οι εξαγωγές δεν έχουν αυξηθεί. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θέσει τα θεμέλια για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλά απέχουμε ακόμα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα με τους θεσμούς, οι οποίοι παραμένουν πολύ αδύναμοι. Το δικαστικό σώμα, ο Τύπος - δεν έχει ακόμη εδραιωθεί ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Αυτό είναι ανησυχητικό. Επίσης παραμένει το πρόβλημα του χρέους, το οποίο είναι τεράστιο. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι αρκετά. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί. Χρειαζόμαστε επίσης πολιτική αλλαγή στη χώρα μας για να προσελκύσουμε και πάλι ξένες επενδύσεις. Το τραπεζικό μας σύστημα δεν λειτουργεί ακόμα σωστά. Αλλά πολλές επενδύσεις ματαιώνονται, επειδή η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top