Άλλα υπέγραψε ο Τσακαλώτος και άλλα δηλώνει ο Τζανακόπουλος για τα νέα μέτρα!

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάρει άλλα, όμως το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup την διαψεύδει

Άλλα  υπέγραψε ο Τσακαλώτος και άλλα δηλώνει  ο Τζανακόπουλος για τα νέα μέτρα!


H κυβέρνηση διέψευσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου ότι συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια (άρα και σε νέα μέτρα) λίγες ώρες μετά το Eurogroup, στο κοινό ανακοινωθέν του οποίου συμφώνησε για να εκδοθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλάκος! Άλλωστε, ο κ. Τσακαλώτος είχε τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί και να ζητήσει να συμπεριληφθεί με «αστερίσκο» η θέση του, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. αλλά δεν το έπραξε.


To Εurogroup υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε. Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.


«Δεν συμφωνήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» υποστήριξε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η μόνη δέσμευση που έχει η χώρα και αυτή ήταν αντικείμενο συζήτησης και αποτυπώθηκε στο κείμενο είναι το μεσοπρόθεσμο. Είναι 4ετές, μέχρι το 2020 και αναθεωρείται στο τέλος του προγράμματος. Δεν θα χρειαστεί κανένα νέο μέτρο» διαβεβαίωσε ο κ. Τζανακόπουλος.


Σύμφωνα επίσης με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα έχει επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για να αποφευχθούν νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι πάντως έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα εκταμιευτούν άλλα χρήματα από το τρίτο μνημόνιο αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό. «Ή θα μπει αποδεχόμενο το πλαίσιο ή δεν θα μπει και θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος» δήλωσε για το ΔΝΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, στον Σκάι.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι ΔΝΤ και Σόιμπλε ευθυγραμμίστηκαν στο Eurogroup με αποτέλεσμα να πιέζουν μαζί τη χώρα ια πρόσθετα μέτρα από τώρα και για την περίοδο μετά το ‘ 18.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top