Το Σαββατοκύριακο η νέα συνάντηση Αχτσιόγλου με θεσμούς - «Αγκάθι» παραμένει ο κατώτατος μισθός

Ποιες είναι οι θέσεις του υπουργείου Εργασίας για συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποκατώτατο μισθό, συνδικαλιστικό νόμο

Το Σαββατοκύριακο η νέα συνάντηση Αχτσιόγλου με θεσμούς - «Αγκάθι» παραμένει ο κατώτατος μισθός
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ο στόχος είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, μέσω κυρίως της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της εφαρμογής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Για τον κατώτατο μισθό οι πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται και ότι η πολιτική ηγεσία του ίδιου τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του καθορισμού του στους κοινωνικούς εταίρους. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση, καθώς οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους.
Για τον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότιη ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία διάκριση στη βάση της ηλικίας δεν επιτρέπεται.
Για τον συνδικαλιστικό νόμο, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για το δικαίωμα στην απεργία. Αντιπροτείνει πάντως μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία (π.χ. τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις).
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top