Αγώνας ταχύτητας ως τις 5 Δεκεμβρίου! Ένα ΟΧΙ του Τραμπ μπορεί να τα τινάξει όλα στον άερα!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Αγώνας ταχύτητας ως τις 5 Δεκεμβ��ίου! Ένα ΟΧΙ του Τραμπ μπορεί να τα τινάξει όλα στον άερα!

​Ένας ακόμα παράγοντας ήρθε να προστεθεί στη πολύπλοκη μάχη με το χρόνο για την σύναψη ενός προγράμματος μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει ότι για να πετύχει ο ως τώρα σχεδιασμός και να μην βρεθούν όλοι μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, το ΔΝΤ πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει τη συμμετοχή του φέτος και όχι το 2017. Αυτό γιατί, όπως εκτιμούν παράγοντες των Βρυξελλών που είναι σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ, η παρασκηνιακή συμφωνία ΕΕ - ΔΝΤ, που επαναβεβαιώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, ισχύει μεν, αλλά «αν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ πάρει άλλες εντολές από τον επόμενο πρόεδρο της χώρας του, τότε θα έχουμε προβλήματα».

Το star.gr έχει τους περασμένους μήνες αποκαλύψει την ύπαρξη μιας παρασκηνιακής συμφωνίας ΕΕ - ΔΝΤ στη βάση της οποίας το ΔΝΤ θα εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, με περίπου 6 δις ευρώ, με όρους ταυτόσημους με τους όρους του προγράμματος Ελλάδας -ESM και μετά από ψηφοφορία στο διοικητικό του συμβούλιο. Πηγή του Eurogroup εξηγεί ότι η βάση της συμφωνίας, είναι η σύμπλευση ΗΠΑ - ΕΕ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία διατρέχει τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, τα 8 χρόνια προεδρίας Ομπάμα. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΕ στο ΔΣ του ΔΝΤ, έχουν δημιουργήσει ήδη την απαραίτητη πλειοψηφία για θετική απόφαση. Αν όμως οι εντολές Τράμπ (που ενδέχεται να διαλέξει την απομόνωση και την εσωστρέφεια για τις ΗΠΑ τα επόμενα 4 χρόνια) είναι διαφορετικές, τότε όλος ο σχεδιασμός ανατρέπεται.

Συνεπώς, οι Βρυξέλλες, η Χάγη, το Λουξεμβούργο και η Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν τις εξελίξεις και σε σύμπλευση με τον Π.Τομσεν και την Κρ.Λαγκάρντ, να σφραγίσουν το θέμα της συμμετοχής ΔΝΤ στις 5 Δεκεμβρίου. Ως προς αυτόν τον σκοπό οι κινήσεις θα είναι αρχικά δύο: επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης και ουσιαστικότερα μέτρα για το δημόσιο χρέος στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε σχέση με το πρώτο, το αίτημα για SLA (staff level agreement) διαφέρει από το αίτημα για ολοκλήρωση ��ης αξιολόγησης, ως προς το ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμφωνήσει μεν με τους θεσμούς, όχι όμως και να νομοθετήσει. Η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να περάσει από το κοινοβούλιο σχεδόν τίποτα για να αποκτήσει το SLA.

Ως προς το δεύτερο, ο ESM έλαβε εντολή από τους υπουργούς, κατόπιν συνεννόησης με τον Π.Τόμσεν να “στριμώξει” στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, “ότι μπορεί να κάνει στο πλαίσιο της εντολής του”, δηλαδή, χωρίς νέες κοινοβουλευτικές αποφάσεις (που απαιτείται για πιο ριζική αναδιοργάνωση του δανείου του ESM/EFSF).

Κρίσιμη σημασία έχει η εξομάλυνση της ωρίμανσης (χωρίς επέκταση της συνολικής διάρκειας) και η ανταλλαγή κυμαινόμενων με σταθερά μακροπρόθεσμα επιτόκια. Τα δύο αυτά στοιχεία εξασφαλίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεμείνει από ρευστό, όσο αποπληρώνει το ΔΝΤ.

Το τρίτο στοιχείο είναι πως οι Ευρωπαίοι, που δεν καίγονται για το μέγεθος της χρηματικής συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά μόνο για τον πολιτικό συμβολισμό (ελέω κοινοβουλίων) συμφώνησαν με τον Π.Τόμσεν, ότι η συνολική έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει, άρα θα μπουν μόνο τόσα χρήματα, όσα περίπου μένουν από το παλιό πρόγραμμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, κοντά και κάτω από τα 6 δις.

Το ΔΝΤ συμφώνησε σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ποσοτικοποιηθούν επακριβώς το 2018 (υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του μνημονίου), ενώ τα μακροπρόθεσμα δεν θα πέσουν στο τραπέζι καθόλου (εξάλλου την εποχή τους το ΔΝΤ θα έχει ήδη αποπληρωθεί. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ την Πέμπτη - η φράση περί σταδιακής εφαρμογής των μέτρων για το χρέος στη βάση αιρεσιμότητας, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες περιγράφει τη συμφωνία του Μαΐου.

Τέλος, σε σχέση με αυτή καθ’ αυτή τη διαπραγμάτευση τρόικας - κυβέρνησης για να φτάσουμε στην 5η Δεκεμβρίου, οι Βρυξέλλες, εμφανίζονται καθησυχαστικές. Ανώτερη πηγή υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση στον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, ότι στο τραπέζι δεν πρόκειται να πέσει τίποτα που δεν είναι στο συμπληρωματικό μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016 και επιβεβαιώνει ότι έλαβε από τον Ε.Τσακαλώτο εγγυήσεις ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς ουδεμία καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κυβέρνηση δεν θα ζητηθεί η πλήρης συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την επίτευξη των στόχων του 2018, ενώ στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου, οι στόχοι για το 2019 και 2020 θα παραμείνουν 3,5%. Σε αυτό και οι δύο δανειστές είναι απόλυτοι, αλλά εκτιμούν ότι το λογιστικό παιχνίδι για την επίτευξη τους θα γίνει με τα ποσοστά της αύξησης του ΑΕΠ και όχι με πρόσθετα μέτρα. Αν τα μέτρα δε βγαίνουν, τότε ΕΕ- Ελλάδα -ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει στη μέθοδο, την οριζόντια περικοπή δαπανών, που στην Ελλάδα ονομάζουν κόφτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top