Μοσκοβισί: οι Έλληνες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να τις αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι

«Χαίρομαι που παρέμεινε στο Οικονομικών ο Τσακαλώτος»

Μοσκοβισί: οι Έλληνες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να τις αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι
«Θα υπάρξει μια ενημέρωση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις συζητήσεις, μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Απελευθερώθηκαν τα 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, και εργαστήκαμε τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» είπε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η πρώτη αποστολή έστειλε πίσω αρκετά θετικά σημάδια και πλέον έχω ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως δεσμευθήκαμε το Μάιο, ελπίζω να υπάρξει μια συ��ολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένου και του χρέους πριν το τέλος του έτους. Από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό και οι ευρωπαίοι να αναλάβουν τις δικές τους» τόνισε ο ίδιος.
Ο Γάλλος αξιωματούχος, πάντως, συμπλήρωσε πως για το θέμα του χρέους οι θεσμοί έχουν μεν συμφωνήσει άμεση δράση για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αμφίσημος λέγοντας πως η χρονική τους τοποθέτηση βρίσκεται «μετά το 2018» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε άμεσα στα βραχυπρόθεσμα και θα σκεφτούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, υπό το πλαίσιο μιας νέας ανάλυσης ��ης βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος εκείνου του έτους».
«Με την ολοκλήρωση του Eurogroup, υπήρχε μια ξεκάθαρη διευκρίνιση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για μετά το 2018. Συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε άμεσα στα βραχυπρόθεσμα και θα σκεφτούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, υπό το πλαίσιο μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος εκείνου του έτους. Χρειαζόμαστε μια ολική συζήτηση που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δρομολογούνται και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ξεκινήσει, όπως και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους συνολικά» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
«Χαίρομαι που παρέμεινε στο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος»
Ερωτηθείς για τον αντικαταστάτη του Υπουργού Οικονομίας Γεωργίου Σταθάκη ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν του έχει μιλήσει ακόμα αλλά προσβλέπει σε μια θετική συνεργασία, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει τη χαρά του για τη παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πόστο του.
«Δεν του μίλησα ακόμα, αλλά γνωρίζω πως ο Γεώργιος Σταθάκης έχει μια νέα δουλειά τώρα. Εργαστήκαμε μαζί σε καλές συνθήκες και θα πράξω το ίδιο με τον διάδοχο του. Είμαι επίσης χαρούμενος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει στη θέση του, είναι ένας πολύ θετικός συνομιλητής και ελπίζω να συναντήσω το νέο επιτελείο στη�� Ελλάδα όπου και πριν το τέλος του Νοεμβρίου έτσι ώστε να βεβαιωθούμε για την επιτυχία των συνομιλιών» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top