Τέταρτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ για την Ελλάδα βλέπει η Λαγκάρντ-ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ διαφωνία Μοσκοβισί

Σαπέν-Λιου: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει ακόμα πολλή δουλειά

Τέταρτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ για την Ελλάδα βλέπει η Λαγκάρντ-ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ διαφωνία Μοσκοβισί

Αυστηρό μήνυμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την διάσωση της ελληνικής οικονομίας, μόνο αν υπάρξουν μέτρα που θα κάνουν το πρόγραμμα βιώσιμο και ρεαλιστικό έστειλε την πρώτη μέρα της εαρινής Συνόδου του Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο (καθώς το παλιό πρόγραμμα εκτιμάται ότι είναι ξεπερασμένο).

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επίσης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στη Νέα Υόρκη Δ.Σουλτογιάννης, χαρακτήρισε "μη διατηρήσιμο" τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. Χρειάζονται διαπραγματεύσεις», τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καλώντας τις ελληνικές αρχές να τρέξουν γρήγορα.

«Συμφωνώ με τις Ελληνικές αρχές ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», πρόσθεσε η ίδια, επαναλαμβάνοντας με λίγα λόγια την έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Δημοσιονομική Σταθερότητα.

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Οι δηλώσεις της "σιδηράς" κυρίας του Ταμείου προκάλεσαν την αντίδραση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος την παρακολουθούσε προσεκτικά. Σύμφωνα με τον Δ.Σουλτογιάννη, υπήρξε ολιγόλεπτο τετ α τετ Λαγκάρντ-Μοσκοβισί σε χλιαρό κλίμα, ενώ αύριο Παρασκευή στην επίσημη συνάντηση που θα έχουν οι δυο τους, θα θέσουν επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν και η εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελ��ουλέσκου ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αύριο Παρασκευή η διευθύντρια του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ

Το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν τα δύο θέματα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – ΔΝΤ, ενώ η δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους παραμένει προϋπόθεση για την συμμετοχή ΔΝΤ σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ο κ.Τσακαλώτος θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Κρίσιμες επαφές στην Ουάσιγκτον θα έχει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σαπέν - Λιου: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει ακόμα πολλή δουλειά

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, Τζακ Λιου και Μισέλ Σαπέν συμφώνησαν σε συνάντηση τους ότι το ελληνικό ζήτημα έχει ακόμη πολλή δουλειά, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Υπάρχει ακόμα δρόμος να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζάκ Λιου.

Ρέγκλινγκ: Μικρή αλλά σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πακέτο μπορεί να είναι μικρότερη του 10%, ενώ τόνισε ότι η παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι συμβολική αλλά σημαντική.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η διαγραφή του είναι αδύνατη και «δεν πρόκειται να γίνει», ενώ επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρξει ελάφρυνσή του. Και αυτός τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
BINTEO STAR
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top