ΕΠΙΜΕΝΕΙ το ΔΝΤ: Ζητά ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ από την κυβέρνηση και κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Δημήτρης Σουλτογιάννης

ΕΠΙΜΕΝΕΙ το ΔΝΤ: Ζητά ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ από την κυβέρνηση και κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις!
Επιμένει το ΔΝΤ στην «κόντρα» του με την ελληνική κυβέρνηση, στη νέα έκθεσή του, ζητώντας και πάλι μέτρα και κάνοντας απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (με συνέχιση της ύφεσης και το 2016), επισημαίνοντας μάλιστα ότι μπορεί στην πράξη να είναι ακόμη χειρότερες οι επιδόσεις της!
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις ΗΠΑ Δημήτρης Σουλτογιάννης:
1. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Ταμείο δηλώνει ότι αδυνατεί να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας "των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές πάνω στους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα προσαρμογής".
2. Σε άλλο σημείο της έκθεσης των συνολικά 230 σελίδων, το Ταμείο υπογραμμίζει ακόμα ότι οι βασικές προβλέψεις που κάνει για την ελληνική οικονομία τελούν υπό αναθεώρηση, δεδομένης "της αβεβαιότητας σε σχέση με πιθανές σημαντικές αυξητικές προσαρμογές". Αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης για δεύτερη φορά σε "δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα".
3. Οι συγκεκριμένες φράσεις με τις οποίες τοποθετείται το Ταμείο στην έκθεση του για την χώρα μας είναι μία ακόμα απόδειξη της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ ώστε να αναθεωρηθούν και να επανεξεταστούν συνολικά όσα μέτρα και στόχοι συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, σε συνέχεια των όσων έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί προς την κατεύθ��νση αυτή Λαγκάρντ και Τόμσεν.
4. Aπό την έκθεση προκύπτει πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από το υπάρχον υπογραφέν μνημόνιο, το Ταμείο θεωρεί η Ελλάδα δεν θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα έτη 2016 και 2017, καταγράφοντας ελλείμματα της τάξης των 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, γεγονός που καταδεικνύει και την άποψη του Ταμείου ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα στόχων και μέτρων του μνημονίου του περασμένου καλοκαιριού η Ελλάδα δε θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
5. Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω το 2015 (-0,2%) από ανάπτυξη (+0,7%) που είχε η Ελλάδα το 2014, και να παραμείνει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2016 (- 0,6) με την ελπίδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2017 (+2,7%) , γεγονός που από μόνο του αντιβαίνει στην αισιοδοξία της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη από τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Η ανεργία παραμένει στο 25% το 2015 και το 2016, για να πέσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο 23,4% το 2017.
Κατά τα άλλα, το ΔΝΤ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, παραδεχόμενο ότι τα επόμενα χρόνια οι προβλέψεις του αναμένονται ολοένα και λιγότερο αισιόδοξες, ενώ θεωρεί το προσφυγικό αλλά και την πιθανότητα ενός Brexit από την Ε.Ε. ως πηγές αβεβαιότητας για την οικονομική ανάπτυξη, τόσο της ευρωζώνης όσο και παγκοσμίως.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top