Παρτίδα «πόκερ» για γερά νεύρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στη νέα συνάντηση

Τα «αγκάθια» που παραμένουν ανοικτά

Παρτίδα «πόκερ» για γερά νεύρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στη νέα συνάντηση

​Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στη σημερινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι στιγμής την έκβαση ή την διάρκεια και αν θα κρατήσει μέχρι τα ξημερώματα όπως η χθεσινή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, η κυβέρνηση ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις δόσεις και το χρέος και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από συγκεκριμένη δέσμευση για εκταμίευση δόσεων.

Αλλά επειδή στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι για να υπάρξει εκταμίευση πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ και ΕΚΤ με το ΔΝΤ, καλούν προκαταβολικά τους δύο θεσμούς να τα βρουν μεταξύ τους.
Ακόμα και αν υπογραφούν κείμενα πάντως, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαφωνίες σε συγκεκριμένα σημεία, για τα οποία ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει πολιτική λύση από τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ε.Ε.
Τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση είναι:
-Το θέμα του αφορολόγητου, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται να μειωθεί μέχρι τα 9.190 ευρώ και οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί στα 8.182 ευρώ. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα η χθεσινή συνάντηση, καθώς απείλησε με αποχώρηση ο Ε. Τσακαλώτος από τη συζήτηση!
-Η αύξηση των εμμέσων φόρων σε κινητά, καύσιμα, ΙΧ, την οποία προτείνει η κυβέρνηση, με τους θεσμούς να ζητούν αύξηση του ΦΠΑ στον ανώτερο συντελεστή (23%) σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
-Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση, την οποία αρνούνται οι θεσμοί και αντιπροτείνουν μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top