Τα... ΧΑΡΑΜΑΤΑ της Δευτέρας «βλέπει» συμφωνία ο Τσακαλώτος

Εξετάζονται ήδη τα κείμενα των αποφάσεων

Τα... ΧΑΡΑΜΑΤΑ της Δευτέρας «βλέπει» συμφωνία ο Τσακαλώτος

​Νυχτερινοί τύποι είναι τόσο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών κι έτσι τα ξημερώματα, στις 02:40, μετά από δέκα ώρες διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος βγήκε από το Χίλτον αισιόδοξος ότι πλησιάζουμε στο τέλος.

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για σήμερα, το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας θα έχουμε τελειώσει», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν πως πλέον εξετάζονται λέξη προς λέξη τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

Παρά την πρόοδο πάντως που σημειώθηκε, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές.

Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα κόκκινα δάνεια, επιμένουν σε περικοπές στις επικουρικές, ενώ υπάρχουν διαφωνίες και σε αρκετά φορολογικά μέτρα.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, ανέφερε το Σάββατο πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, πως μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα συζητήθηκε στο τ��λος της συνάντησης για περίπου τρεις ώρες και εκτός των άλλων συζητήθηκαν επίσης η αύξηση των έμμεσων φόρων στο αλκοόλ, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, την κινητή τηλεφωνία, τη συνδρομητική τηλεόραση, η αλλαγή του προσδιορισμού του τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Όσον αφορά στο καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν δέχονται το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, το όριο των 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και το όριο προστασίας των 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Επιμένουν τέλος στην πώληση σε funds τόσο των «κόκκινων», όσο και των «πράσινων» δανείων και συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Διαβάστε επίσης:

Οι θεσμοί ζητούν… ΑΙΜΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΝ ομαδικές απολύσεις και αύξηση ΦΠΑ- Δείτε τα αναλυτικά

Ασφαλιστικό: ΔΕΙΤΕ που τα βρίσκουν κυβέρνηση- θεσμοί και ποιο είναι το ΑΓΚΑΘΙ για την συμφωνία

Με ΑΓΡΙΕΣ διαθέσεις επέστρεψε το κουαρτέτο! Ζητά αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top