Στον αέρα η διαπραγμάτευση για το φορολογικό: ΚΟΝΤΡΑ κυβέρνησης-ΔΝΤ και ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ

Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου ζητά το Ταμείο

​Στον αέρα βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τη νέα φορολογική κλίμακα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι αυτή η στάση δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση και αντέδρασε με οργισμένη ανακοίνωση. Στη γραπτή δήλωση κύκλων του υπουργείου οικονομικών επισημαίνεται ότι «έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια π��ωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40,000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους. Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εστειλε επίσης μήνυμα στο ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα είχε συμφωνήσει πέρσι το καλοκαίρι.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΔΝΤ. «Αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν βοηθούν την πορεία της διαπραγμάτευσης και την on time ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Χρειάζεται ρεαλισμός, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση να είναι εποικοδομητική» τόνισαν κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας έτσι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ��Ι ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ΔΝΤ απαιτεί να μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 7000 ευρώ και να δίνεται σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που έχουν πολύ υψηλά εισοδή��ατα. Αντίθετα η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί οριακή μείωση του αφορολόγητου από τις 9.550 ευρώ στις 9.330 ευρώ, αλλά να δίνεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Εκτός από τις φορολογικές κλίμακες που θα φέρουν 1,7 δισ ευρώ πρόσθετα έσοδα, η Κυβέρνηση αναζητά άλλα 1,7 δισ φορολογικά μέτρα, όπως είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων.

Η "τρύπα" αυτή έχει προκύψει από μέτρα που είτε δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, -όπως είναι η περικοπή των αμυντικών δαπανών και τα έσοδα από τις μηχανές τυχερών παιχνιδιών-, είτε έχουν εφαρμοστεί και δεν αποδίδουν εισπρακτικά, όπως είναι το τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Στα μέτρα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι για να κλείσει η τρύπα περιλαμβάνεται:

-η επιβολή φόρου σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με τους θεσμούς να την απορρίπτουν
-η αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα ΙΧ
-η επιβολή ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, ενώ τουλάχιστον σε επίπεδο σεναρίου αναμένεται να συζητηθεί η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τα μεσάνυκτα, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο αυτών των μέτρων. «Τα μέτρα είναι πολλά και δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top