Τα "αγκάθια" στη Σύνοδο Κορυφής και το ενδεχόμενο βέτο από την Κύπρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας

​Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την διαμόρφωση μιας κοινής διαπραγματευτικής θέσης, η οποία θα παρουσιαστεί στις 8:00 τοπική ώρα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην συνάντηση με το Νταβούτογλου θα βρεθεί ο πρόεδρος Τουσκ, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Τρεις πηγές, από την Κομισιόν, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ολλανδική προεδρία, ανέφεραν ότι αφενός οι 28 μεταξύ τους έχουν καταλήξει στο κείμενο της συμφωνίας, αφετέρου στο κείμενο αυτό "έχει βρεθεί μια λεκτική φόρμουλα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία": "δεν αναφέρει αριθμό ή κεφάλαια ονομαστικά και παραπέμπει στα συμπεράσματα των προηγουμένων συνόδων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο". Διπλωματικές πηγές ενημέρωναν τον Τύπο επίσης, ότι "τώρα είναι στο χέρι των Τούρκων να την αποδεχθούν".

Υπό αυτό το πρίσμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε "ικανοποιημένος", εξερχόμενος του κτιρίου όπου διεξήχθη η Σύνοδος. Ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν απάντησε σε επιμέρους ερωτήσεις, παρέπεμψε στον ομόλογό του Φρανσουά Ολλάντ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει κάποια θέση της Γαλλίας και υπενθύμισε ότι είναι έτοιμος ακόμα και για βέτο αν χρειαστεί.

Οργανωτικά οι 28 θα περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών με τον Νταβούτογλου και στη συνέχεια θα συνέλθουν και πάλι σε σώμα, θα επικυρώσουν την συμφωνία ��αι στο τέλος θα προσκαλέσουν τον Α.Νταβούτογλου στην αίθουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι εκ των 28 ηγετών αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις, ενώ όσοι τοποθετήθηκαν, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντζι μετέφεραν μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επόμενες επαφές.

Του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής-Δεν μίλησαν καθόλου για το προσφυγικό

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top