Την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για τ�� προσφυγικό ενέκρινε η ΕΕ

Ποιο ποσό θα δοθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόταση αφορά την χορήγηση 700 εκ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, προκειμένου να στηριχθούν τα κράτη-μέλη στα οποία ασκούνται πιέσεις λόγω των έκτακτων και πρωτοφανών συνθηκών.
Το Συμβούλιο συμφώνησε συγκεκριμένα «σε έναν μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Όπως επίσης αναφέρεται σε αυτή, ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς, «αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ με την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό».
Την έγκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας μια βδομάδα μετά την πρότασή της, χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δήλωση του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος επισήμανε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη «μοιράζονται την επείγουσα ανάγκη για παροχή έκτακτης βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα και όπου χρειάζεται, για παράδειγμα στην Ελλάδα».
«Τώρα προσβλέπουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει επίσης την πρότασή μας για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να μπορούμε να αρχίσουμε γρήγορα την παροχή κεφαλα��ων σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, στους βασικούς εταίρους που μπορούν να διοχετεύσουν την υποστήριξη στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», κατέληξε ο επίτροπος Στυλιανίδης.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top