Τσίπρας:Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με τον Αχμέτ-Μαζί θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό

Νταβούτογλου:Σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι-Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση-Πρώτη ανάρτηση:08/03/2016 19:53

«Ελλάδα–Τουρκία συμμαχία». Αυ��ό το μήνυμα έστειλε έμμεσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Σμύρνη, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος συχνά αποκαλούσε με το μικρό του όνομα τον Τούρκο πρωθυπουργό, ευχαρίστησε τον κύριο Νταβούτογλου για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή, τονίζοντας το «ιστορικό βάρος» που αισθάνεται ο ίδιος στην Σμύρνη, την οποία χαρακτήρισε «μπαλκόνι στο Αιγαίο και ιστορική πόλη σταυροδρόμι που θυμίζει πόλεμο και προσφυγιά» .

«Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε –ότι η Σμύρνη είναι όμως και πόλη σύμβολο του εμπορίου, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Από δω και στο εξής θέλουμε οι μνήμες της Σμύρνης να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας για ένα καλύτερο μέλλον για τους λα��ύς μας» .

_ABP3331.jpg

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν πολλά μνημόνια συνεργασίας σε (ενεργειακά - τουρισμό- θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις - σιδηροδρομικές συνδέσεις με κατασκευή υπέρ ταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη και την Ηγουμενίτσα –αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο - ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και πρακτορεία ειδήσεων), τονίζοντας ότι «το μέλλον ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από πολλές προκλήσεις – και μια από αυτές είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αφού δήλωσε ότι «σήμερα η Σμύρνη και όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και το δράμα των ανθρώπων που ψάχνουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα Ελλάδας - Τουρκίας να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό.

«Είμαστε εδώ σήμερα οι δύο κυβερνήσεις –εγώ και ο Αχμέτ – για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις αξίες μας, και όχι επειδή μας το επιβάλλουν οι εταίροι μας…Κανείς δεν θα μας πει πως θα λυθεί, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι κοινή η προσπάθεια να χτυπήσουμε τα δίκτυα παράνομων διακινητών, τονίζοντας πάντως πως «είναι απαράδεκτο με τόσο ��ροηγμένη τεχνολογία να μην μπορούμε να τους σταματήσουμε (σσ τους διακινητές)».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης πως την Τρίτη οι δύο κυβερνήσεις επικαιροποίησαν το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών, ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα στους μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες (Β.Αφρική) ότι δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η δυνατότητα να περάσουν στις χώρες της ΕΕ. «Πρέπει να τους το πούμε με ειλικρίνεια, ότι δεν μπορούν να περάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε "σημαντικό" το ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αν��ιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Ο κ.Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ζεστασιά και στην ανθρωπιά που έχουν επιδείξει Ελλάδα και Τουρκία σε χιλιάδες πρόσφυγες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι οι ... χώρες αυτές που θα παρέχουν την μόνιμη παραμονή στους πρόσφυγες.

«Στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αντιμετώπιση των διακινητών», πρόσθεσε .

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «μια δίκαιη, βιώσιμη επίλυση είναι επιτακτική επί τη βάση του ΟΗΕ».

Οι δύο άντρες μίλησαν και γι�� την κατάσταση στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, με τον κύριο Τσίπρα να δηλώνει ότι «η αύξηση των παραβιάσεων δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι το casus belli «είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν βοηθά στο κλίμα συνεργασίας». «Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση, στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη, το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης» πρόσθεσε.

Τέλος οι κ.κ.Τσίπρας και Νταβούτογλου συζήτησαν και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. «Κατέθεσα ��ην στήριξη της Ελλάδας» είπε ο κ.Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την Τουρκία, την ευρύτερη περιοχή συνολικά και την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «την Δευτέρα ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, πρέπει να την δούμε –κυρίως στην νομική της πλευρά» . «Σε ό, τι αφορά την ηθική της πλευρά λέει η πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνάει από δω αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη» εξήγησε.

Εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

_ABP3348.jpg

Νταβούτογλου: Σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις - Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν φέρει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ χαρακτήρισε "ιδιαίτερη" ημέρα την σημερινή.

Ο Τούρκος πολιτικός ευχήθηκε χρόνια πολλά στις γυναίκες λόγω της ημέρας, καλωσόρισε τους Έλληνες στην Σμύρνη και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν νωρίτερα Ελλάδα και Τουρκία.

«Ευχόμαστε να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα... Ευχόμαστε σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρεθούμε στην Θεσσαλονίκη για τα σχέδια που έχουμε συμφωνήσει»,είπε σε άλλο σημείο ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι «Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση».

«Θα είναι πολύ σημαντική η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας για να αντιμετωπιστεί στο Αιγαίο η προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ.Νταβούτογλου τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, δεν θα εμποδιστούν οι διακινητές. Για τους πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο, τόνισε ότι θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ οι δικαιούντες άσυλο θα μετεγκαθίστανται απευθείας σε χώρες της Ε.Ε.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές, όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές μας» είπε και διευκρίνισε ότι όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία, θα παραμένουν, ενώ θα φεύγουν εκείνοι που το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο κ.Νταβούτογλου εξήγησε ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ που ζήτησε η Άγκυρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ζήτησε να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Όπως είπε, εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και μετανάστες από πολλές άλλες χώρες. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει διάθεση να καταθέσει τα όπλα, συνεπώς και εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας» τόνισε ο κ.Νταβούτογλου και ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Όταν ο κ.Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τις τουρκικές παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις. Και αντιστρόφως», ενώ αναφερόμενος στο casus belli, είπε ότι η απόφαση λήφθη το 1996 ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις.

Ο κ.Νταβούτογλου υποστήριξε πως οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. «Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης», πρόσθεσε .

Ο κ.Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, αποκάλυψε ότι ο κ.Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα, ώστε να βρεθεί λύση και τον ευχαρίστησε.

«Θέλω να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
BINTEO EΡΤ1, STAR
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top