Αβραμόπουλος: Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

"Οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία"

Αβραμόπουλος: Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει  να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση που ανέλαβαν πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά και τις επιπλέον δεσμεύσεις τους για ανθρωπιστική βοήθεια, ζήτησε από τα κράτη μέλη ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές αλλά και μέσω των Δυτικών Βαλκανίων κινδυνεύει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των προσφύγων και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ξεχνά και δεν εγκαταλείπει την ανθρωπιστική της αποστολή.
Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η ΕΕ να θέσει υπό έλεγχο τις ροές, να τις διαχειριστεί καλύτερα και να τις μειώσει, αλλά και να διαχειριστεί καλύτερα τα εξωτερικά της σύνορα, με στόχο να σταματήσει - με τη βοήθεια της Europol- τη δραστηριότητα των λαθρεμπόρων που διακινούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα με κίνδυνο την απώλεια της ζωή τους.
«Αντί των επικίνδυνων διαδρομών, είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε περισσότερες νόμιμες οδούς για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, προκειμένου να είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη κάτω από συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας» είπε ο αρμόδιος Επίτροπος. Πρόσθεσε επίσης ότι «όλοι οι παράτυποι μετανάστες που έχουν έρθει διαμέσου της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο».
Για όσους βρίσκονται ήδη στην ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν έχει προτείνει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας. «Πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε μετεγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες υποδοχής» τόνισε.
Αν��φερε τέλος ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι ο σταθερός και κατεξοχήν εταίρος στον οποίο προσβλέπει για στενή συνεργασία.
Διαβάστε ακόμη:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top