Τι απαντάει το υπουργείο Εξωτερικών στο έγγραφο ΦΩΤΙΑ με τις απαιτήσεις της Τουρκίας

Ζητάει ελληνικά νησιά να μην αποκαλούνται με τα ονόματα τους αλλά με αριθμούς ή γράμματα

Τι απαντάει το υπουργείο Εξωτερικών στο έγγραφο ΦΩΤΙΑ με τις απαιτήσεις της Τουρκίας

​Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες από το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η Καθημερινή και αφορά τις προκλητικές- για ακόμη μία φορά- απαιτήσεις της Τουρκίας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό τονίζοντας τα εξής:

«Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης».

Υπενθυμίζουμε ότι με το έγγραφο αυτό η Τουρκία ζητεί κατά παράβαση όλων των συνθηκών , ελληνικά νησιά, των οποίων την κυριαρχία της χώρας μα�� αμφισβητεί, να μην αποκαλούνται με την ονομασία τους, αλλά με γράμματα ή αριθμούς.

Απαιτεί επίσης από το ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, τα οποία θωρεί αποστρατικοποιημένα, τα πλοία της Συμμαχίας και αμφισβητεί ανοιχτά τον ελληνικό εναέριο χώρο,ζητώντας ο εναέριος χώρος του Αιγαίου να αποκαλείται πλέον «εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ», για να υποδηλώσει την απουσία ελληνικής κυριαρχίας.

Παράλληλα δεν αναγνωρίζει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, ούτε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση σχεδόν στο μισό Αιγαίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top