Έγγραφο ΦΩΤΙΑ αποκαλύπτει τις αξιώσεις της Τουρκίας–«Να αναφέρεστε στα νησιά με αριθμούς»

Τι διεκδικεί μέσω ΝΑΤΟ

Έγγραφο ΦΩΤΙΑ αποκαλύπτει τις αξιώσεις της Τουρκίας–«Να αναφέρεστε στα νησιά με αριθμούς»

​Απόρρητο έγγραφο που φέρνει στο φως η εφημερίδα Καθημερινή και το οποίο κατέθεσε η τουρκική αντιπροσωπεία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στις 15 Φεβρουαρίου αποκαλύπτει πως η Άγκυρα επιβεβαιώνει και αναβαθμίζει την πολιτική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα με το έγγραφο αυτό η Τουρκία ζητεί κατά παράβαση όλων των συνθηκών , ελληνικά νησιά, των οποίων την κυριαρχία της χώρας μας αμφισβητεί, να μην αποκαλούνται με την ονομασία τους, αλλά με γράμματα ή αριθμούς.

Απαιτεί επίσης από το ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, τα οποία θωρεί αποστρατικοποιημένα, τα πλοία της Συμμαχίας και αμφισβητεί ανοιχτά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ζητώντας ο εναέριος χώρος του Αιγαίου να αποκαλείται πλέον «εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ», για να υποδηλώσει την απουσία ελληνικής κυριαρχίας.

Παράλληλα δεν αναγνωρίζει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, ούτε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση σχεδόν στο μισό Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στο τουρκικό έγγραφο, καθώς ήθελε να τονίσει τις ευθύνες της Τουρκίας στο προσφυγικό και να σημειώσει πως οι τουρκικές θέσεις δεν έγιναν ποτέ, ούτε γίνονται δεκτές από την Αθήνα.

Μάλιστα όπως προκύπτει η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top