Μουζάλας:Αν το σχέδιο με την Τουρκία αποτύχει, η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Έβαλαν χέρι στην Αυστρία και έδωσαν μικρή διορία στην Τουρκία στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών

Μουζάλας:Αν το σχέδιο με την Τουρκία αποτύχει, η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Προθεσμία στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου μέχρι τις 7 Μαρτίου έδωσε την Πέμπτη η Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο υπουργός μιλώντας στον Τύπο μετά το τέλος της συνεδρίασης εξήγησε πρώτον ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν ηλεκτρισμένη, «αν ήταν θα σας το έλεγα», δεύτερον πως μειώθηκε η ένταση με τη συνάδελφό του από την Αυστρία και απέδωσε τη μικρή διένεξη που είχε μαζί της «στο θυμικό» και όχι στο κλίμα του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ.Μουζάλα, η Αυστρία προσπάθησε να εξηγήσει τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο καταδικάστηκε από το σύνολο του Συμβουλίου, το οποίο επίσης καταδίκασε γενικώς τις μονομερείς ενέργειες.

Κατά τον υπουργό τις μονομερείς ενέργειες καταδίκασαν ακόμα «και χώρες που τις έκαναν», όπως είπε χαρακτηριστικά «τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο και στο τέλος η Κομισιόν και η προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.».

Στη δύσκολη συζήτηση που ακολούθησε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου,ο υπουργός εξήγησε ότι «εμείς ως Ελλάδα θεωρούμε εταίρους μας, τους εταίρους που έχουμε στην Ε.Ε, δεν μαζευόμαστε στο Ζάγκρεμπ και παίρνουμε διαφ��ρετικές αποφάσεις. Αν κάποιοι εταίροι θεωρούν ότι είναι εταίροι μόνο με κάποια κράτη μέλη, αυτή είναι μια πολιτική άποψη». Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, το συμβούλιο αποφάσισε να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες να πα��αμείνει το "status quo" πριν από τη 18η Φεβρουαρίου στα σύνορα και να πιεστεί η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

«Δεν θέλαμε να μπούμε στη συζήτηση για την αντιμετώπιση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης, έχουμε φτιάξει πλάνο εκτάκτου ανάγκης, το έχουμε καταθέσει σε Κομισιόν και ολλανδική Προεδρία, όμως δεν είναι αυτό σήμερα το θέμα», είπε ο υπουργός.

«Θα θέλαμε να μας είχε δοθεί η δυνατότητα να ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι, όταν θα επέλθει η συμφόρηση. Αυτό δεν συνέβη» ανέφερε ο υπουργός, παραδεχόμενος πως αν το σχέδιο δράσης με την Τουρκία αποτύχει, η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί.

Σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες, ο υπουργός εξήγησε πως «δεν τους στέλνει η Ελλάδα στα σύνορα και πως ήδη έχει αναληφθεί δράση για την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία και τις άλλες χώρες». Τόνισε δε πως αυτό θα πρέπει να είναι δουλειά συνολικά της Ε.Ε. και όχι απλώς της Ελλάδας, ενώ καλωσόρισε τη βοήθεια που προσέφερε η Γαλλία με ειδικούς που θα αντιλαμβάνονται την καταγωγή των μεταναστών και θα τους ξεχωρίζουν από τους πρόσφυγες. Ο υπουργός πρότεινε μάλιστα, όταν η Frontex πιστοποιεί ότι κάποιος είναι μετανάστης και όχι πρόσφυγας, αυτός να γυρνάει αυτόματα στην Τουρκία μέσω της Frontex χωρίς περιττές διατυπώσεις.

Δείτε επίσης:

ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ στα εξωτερικά σύνορα συμφώνησε η ΕΕ!

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για το προσφυγικό στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top