Όπως στη Β. Κορέα: Να βάλει «τάξη» και στο διαδίκτυο «απειλεί» η κυβέρνηση!

Ποτάμι: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την ενημέρωση και στο ίντερνετ - Τι απαντά η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Όπως στη Β. Κορέα:  Να βάλει «τάξη» και στο διαδίκτυο «απειλεί» η κυβέρνηση!

Τεράστιες απορίες προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης «να βάλει τάξη» κατά ισχυρισμό της όχι μόνο στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και στο… διαδίκτυο, όπως τουλάχιστον δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών!

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, κ. Κρέτσου, σχετικά με τη σύνδεση της «εξακρίβωσης ψευδών ειδήσεων» από διάφορες ιστοσελίδες με τη χορήγηση κρατικής διαφήμισης, όπως και για το ποιος επιφορτίζεται την ευθύνη «της εξακρίβωσης των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο», η κ. Γεροβασίλη απάντησε:

«Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τάξη και στο πεδίο το οποίο περιγράφετε, όπως και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, έχει ήδη αναγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μετά το πέρας, δηλαδή, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας -για τις τέσσερις δηλαδή. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει ως προσανατολισμός και ως σκέψη».

Η «προειδοποίηση» αυτή δημιουργεί τεράστια ερωτήματα όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι αν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες υπάρχει μία «τεχνική» επίφαση ως δικαιολογία (η οποία τουλάχιστον στην ψηφιακή μετάδοση ισχύει μόνο ως άλλοθι, καθώς σε αντίθεση με την αναλογική μετάδοση του παρελθόντος, οι δυνατότητες είναι άπειρες), στο διαδίκτυο δεν υπάρχει καν κάτι παρόμοιο, ενώ είναι ολοφάνερο ότι η «εξακρίβωση ψευδών ειδήσεων» από κάποιοι κυβερνητικό όργανο, ανοίγει επικίνδυνο παράθυρο κρατικής αυθαιρεσίας.

Διεθνώς άλλωστε θεωρείται ότι το διαδίκτυο σε όλες του τις μορφές (site, blog,social media) είναι ο πιο «ανεξάρτητος» δίαυλος επικοινωνίας με τους πολίτες και οι μοναδικές χώρες που έχουν επιχειρήσει να θέσουν περιορισμούς, σε οποιαδήποτε μορφή, στο διαδίκτυο, είναι απολυταρχικά καθεστώτα, τύπου Βόρειας Κορέας. Γνωστές είναι επίσης οι τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς η επιβολή ελέγχου του Ερντογάν στο twitter, αμέσως μετά τις επεισοδιακές συγκεντρώσεις διαμ��ρτυρίας των πολιτών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την ενημέρωση και στο διαδίκτυο

Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει την ενημέρωση και στο διαδίκτυο, εξέδωσε το Ποτάμι, στην οποία υποστηρίζει ότι «μετά τον υπερ-Υπουργό καναλιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει και τον υπερ-Γενικό Γραμματέα Internet!» με στόχο «τα media στο Ιnternet».

Με αφορμή τη δημιουργία μητρώου On-Line Media από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το Ποτάμι επικαλείται δημοσιεύματα και δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, το ΕΣΡ παραμερίζεται και πάλι, αυτή τη φορά από τον Γενικό Γραμματέα Τύπου και Ενημέρωσης, «ο οποίος εξουσιοδοτείται να κρίνει σε ποια sites θα δίνεται κρατική διαφήμιση. Τα κριτήρια; Μεταξύ άλλων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Τι απάντησε η ΓΓΕΕ για το Μητρώο on-line media

Απαντώντας η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ισχυρίζεται ότι «το Ποτάμι βασίζεται σε ανώνυμο άρθρο γεμάτο ψεύδη και παραποιημένα στοιχεία». Όπως αναφέρει «ο ανώνυμος συντάκτης προσπαθεί μέσα από μία συνεχιζόμενη εκστρατεία λάσπης να αποδείξει ότι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ΓΓΕΕ, Λευτέρη Κρέτσο, επιδίδονται σε μια προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, πρώτα οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατόπιν τα online μέσα ενημέρωσης».

Προσθέτει ότι «αν η ύπαρξη διαφάνειας βαπτίζεται χειραγώγηση, αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα». Η ΓΓΕΕ υποστηρίζει επίσης ότι ουδέν «σχέδιο νόμου» υφίσταται, ότι το Μητρώο On -line Media αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ και όχι blog ή ερασιτεχνικές ιστοσελίδες γενικού ή ειδικού περιεχομένου και η εγγραφή σε αυτό είναι, εθελοντική. Αναφέρει ακόμα ότι δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για «συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων» και ότι το Μητρώο διασφαλίζει πως η κρατική διαφήμιση θα ανατίθεται σε ιστοσελίδες με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και διάφανη μετοχική σύνθεση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top