ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Δεν μας δίνουν σωσίβιο πριν το δημοψήφισμα-Να τι θα ζητήσουν απ’τον Βαρουφάκη

Έκτακτες συσκέψεις στην Γερμανία για την ελληνική πρόταση και μηνύματα από Μέρκελ,Σόιμπλε

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Δεν μας δίνουν σωσίβιο πριν το δημοψήφισμα-Να τι θα ζητήσουν απ’τον Βαρουφάκη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Το μεσημέρι της Τρίτης μια ανάσα πριν να λήξει το ελληνικό πρόγραμμα με την μη αποπληρωμή της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τους Έλληνες πολίτες να είναι στα κάγκελα λόγω των capital controls και της τεράστιας αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέθεσε νέα πρόθεση στους εταίρους.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάζοντας νέα δεδομένα στο τραπέζι των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.

Έτσι, στις 20:00 ώρα Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη, ώστε να εξετάσουν το αίτημα της Αθήνας για νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα θέσουν στον Έλληνα Ομόλογο τους Γιάνη Βαρουφάκη δύο ζητήματα. Πρώτον η ελληνική κυβέρνηση να κάνει καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και δεύτερον να δεχτείτην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή μέσω twitter με σχετικό μήνυμα γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεχτεί τις αιτιάσεις του Eurogroup, τότε οι εταίροι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα δεχτούν να συζητήσουν για το χρέος. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και από την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, στην οποία υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις για την επίλυση του χρέους:

α) πρωτογενή πλεονάσματα

β) ολοκλήρωση του προγράμματος

γ) αν χρειαστεί τεχνοκράτες θα κρίνουν έχοντας ως ορόσημα την πορεία του χρέους μέχρι το 2022

Ειδικά για το τελευταίο, πηγή των Βρυξελλών μιλώντας στο Star, επιβεβαίωσε ότι τα ορόσημα (χρέος προς το ΑΕΠ) έχουν ξεπεραστεί, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την συζήτηση για το χρέος . Μάλιστα αυτό το γνωρίζει τόσο η παρούσα κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη.

Μέρκελ: Πρώτα το δημοψήφισμα και μετά το πακέτο διάσωσης

merkel.jpg

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαμηνύει ότι δεν θα εξεταστεί τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδας πριν το δημοψήφισμα.

«Πρώτα το δημοψήφισμα και μετά το πακέτο» είναι το μήνυμα που στέλνει η κα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Star, από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις πιέσεις που θα ασκήσει το Eurogroup για το δημοψήφισμα.

Αυτή την ώρα η κα Μέρκελ έχει έκτακτη σύσκεψη με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να συζητήσουν όλες τις νέες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως πριν από την Κυριακή (5 Ιουλίου) δεν θα συζητηθεί καμιά βοήθεια στην Ελλάδα, εκτός εάν ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος και ο κ.Γκάμπριελ, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως «συζητάμε μόνο αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top